Трети студентски съвет застана срещу намерението на министъра на образованието

...
Трети студентски съвет застана срещу намерението на министъра на образованието
Коментари Харесай

Трети студентски съвет застана срещу идеята за обединяване на университитети на Денков |

Трети студентски съвет застана против желанието на министъра на образованието акад. Николай Денков да сплотява държавни университети в България.



Позицията на студентите от Лесотехническия университет бе публикувана довечера. Тя е подписана от ръководителя на Съвета Матей Ботев. Адресатите ù са президентът, министър председателят, ръководителят на Народното събрание, на просветителната му комисия и членовете ù, на водачите на парламентарните групи, националният омбудсман, еврокомисаря по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша, министъра на образованието и науката, ръководителя на Съвета на ректорите и на Националното посланичество на студентските препоръки

Преди нея негативно мнение и подготвеност за митинги показаха студентските препоръки на и .

Публикуваме цялостния тест на позицията на Студентския съвет на ЛТУ.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас с обща позиция на Студентския съвет (СС) на Лесотехническия университет (ЛТУ) като представляващи студентската общественост на Университета, с цел да изразим своето противоречие със заявяваните планове на министъра на образованието и науката – акад. Николай Денков, упорито разпространявани посредством медиите измежду обществеността за преструктуриране посредством сливане на разнообразни висши учебни заведения.

Идеята на министъра на образованието и науката за сливане на университети беше показана публично на съвещание на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения на Република България, извършено на 22.02.2022 година На идващия ден (23.02.2022 г.) министър Н. Денков предложения на среща ръководителите на студентските препоръки, на която също съобщи желанието си за обединение на висши учебни заведения и посочи вероятните преимуществата на такава промяна.

На срещата ни с акад. Денков не чухме добре обосновани причини, а най-вече общи позитивни упования от обединяването. Разбра се, че следва самостоятелен външен разбор. Беше ни обърнато внимание за предстоящо манипулиране от нашите ректори, те се управлявали от своите ползи, само че ние трябвало да се доверим на доводите на министъра. С това акад. Денков сподели съмнение към ректорите, подценяване на техните и нашите качества за оценка, ценностна система и морал. Подобно отношение буди у нас съществени подозрения в искреността на министъра. Като произлизащ от университетските среди, той би трябвало добре да схваща големите опасности от сходна недобре обоснована промяна. Тя може да докара до непоправими вреди освен за висшето ни обучение, а и за цялостното публично развиване на страната.

Ние сме на мнение, че акад. Денков е задоволително образован и имаме вяра, че ще преоцени прибързаните си и настойчиви планове за самоцелно сливане на университети.

ЛТУ е национално одобрен образователно-научен център, с задача да обезпечава висококвалифицирани експерти с висше обучение, както и да развива научно-изследователска и внедрителска активност в областите на професионалните посоки " Горско стопанство ", " Общо инженерство ", " Науки за земята ", " Ветеринарна медицина ", " Растениевъдство ", " Растителна отбрана ", " Туризъм ", " Администрация и ръководство ". Със своя високо ерудиран научен състав от национално изявени и интернационално приети преподаватели и учени ЛТУ реализира кадровото възобновяване и научното обслужване на съществени браншове за страната и техните браншове – горско стопанство, дървообработваща и мебелна индустрия, инженерен дизайн, екология и запазване на околната среда, ландшафтна архитектура, земеделие, ветеринарна медицина, различен туризъм и други На извършената среща с министър Денков нямахме опция да сложим някои значими въпроси, които са следните:

- Защо първо се стартира, и то настоятелно, концепцията за сливане, а след това се мисли за разбор и възможните последици? Защо изборно се акцентират единствено положителни, само че голословни упования? Това не основава ли усещане, че замисълът е различен и нещо се укрива от нас?

- Как ще се построи добра известност на възможната мегаструктура и какъв брой време би лишило това?

- Какви са гаранциите за известността на дипломите от един нов " Общ университет " и по какъв начин ще се резервира тяхната уникалност и признание на международната карта, по този начин както ни го обезпечават дипломите от Лесотехническия университет?

- Какви ще са следствията за административното обслужване на студентите, докторантите, преподавателите и чиновниците, които нашият Университет непрестанно усъвършенства?

- Откъде ще се намерят и кои ще са самостоятелните специалисти, които ще създадат нужния разбор? Те ще познават ли спецификата на нашата академична среда? Какво ще бъде доверието ни и на обществото ни към тях?

- Какво ще се случи с преподавателите ни и с материалната база на Лесотехнически университет? Няма ли други форми за рационално потребление и шерване на запаси?

- Как едно управление „ шапка “ се разбере и взема решение многообразните и характерни проблеми и задания на най-различни професионални посоки и специалности?

- Защо никой до момента не се сети за характерния научен дух на всеки университет, изграждан от генерации преподаватели и техни ученици? Даваме ли си сметка, че този дух се придвижва и оформя идеята на цели професионални гилдии в действителния икономически живот?

Ние от Студентския съвет на Лесотехническия универстет намерено заявяваме нашето противоречие за окрупняването на университетите. Тъй като ние считаме, че Лесотехническият университет си е построил име през годините, има специалности, които са неповторими и ги няма на никое място другаде у нас.

Принудителното обединение на университети, без да се даде опцията на тях самите да го решат непринудено, демонстрира, че ние сме оставени без право на избор. Вярваме, че разсъдъкът ще надделее и ще успеем да съхраним историята, традициите и идентичността ни. Ако ли не, ние, актуалните студенти и също по този начин някогашните ученици на Лесотехническия универстет, обединени и сигурни в решението си, сме подготвени на протестни дейности. С оглед на това, че предлагането за сливане и преструктуриране на държавните висши учебни заведения в страната е във фаза на разискване към сегашния миг, ние - представителите на студентите, избрахме да се обърнем към Вас, с цел да Ви осведомяваме, че няма да останем безучастни и считаме, че е от извънредно значение да осведомяваме обществеността за своята позиция. Приемаме това като наша задача, тъй като от това зависи освен нашето и Вашето бъдеще, само че и бъдещето на всички жители на Република България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР