Трети президент положи клетва в Перу в рамките на малко

...
Трети президент положи клетва в Перу в рамките на малко
Коментари Харесай

Перу смени президента си три пъти за една седмица

Трети президент постави клетва в Перу в границите на малко повече от седмица, откакто нестабилната политическа система на страната се разпадна грандиозно.

Франсиско Сагасти стана четвърти държавен глава на страната за по-малко от пет години, откакто Конгресът гласоподава за премахване на Мартин Вискара, а заместникът му подаде оставка, съобщи CNN.

Сега Сагасти ще има пет месеца на поста си, с цел да укрепи страната преди изборите през април 2021 година на фона на смъртоносната пандемия и обществото, недоволно от проблемите с политическата класа.

Причината за отдръпването на Вискара по-рано този месец са обвиняванията за корупция, свързани с планове, утвърдени до момента в който е бил губернатор на района Мокегуа в интервала 2011-2013 година. Той отхвърли обвиняванията, само че одобри решението за импийчмънт, гласувано от Конгреса.

Както е разказано в конституцията на Перу, той бе заместен от ръководителя на Конгреса Мануел Мерино, който устоя едвам пет дни преди да се отдръпна под натиска на всеобщи митинги, по време на които двама бяха убити, а други десетки – ранени. Заради тези произшествия в своята първа тирада Сагасти помоли „ за амнистия в името на страната “ и даде обещание да поддържа потърпевшите. Освен това той прикани перуанците да се обединят, с цел да основат „ република на равни “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР