Трети пореден ден училища в цялата страна продължават да получават

...
Трети пореден ден училища в цялата страна продължават да получават
Коментари Харесай

Пореден ден бомбени заплахи в училищата в цялата страна

Трети следващ ден учебни заведения в цялата страна не престават да получават залахи за съществуването на взривни устройства. В сряда заплашителни имейли бяхаизпратени до учебни заведения в Бургас, Варна, София, Ямбол и Стара Загора.

Заплахите още веднъж оставиха учениците отвън класните стаи, като не е ясно впоследствиекак ще наваксат пропуснатото. Въпреки това, шефовете на учебните заведения твърдят, че пропуснатият материал е най-малък и има задоволително образователно време, с цел да се навакса.

Около 30 столични учебни заведения през днешния ден към 10 сутринта получиха имейли за сложени бомби. Сред тях и Националната финансово-стопанска гимназия, написа. Там имаше евакуация през вчерашния ден и занятията трябваше да стартират по обяд. Заради новия мейл учениците още веднъж останаха на студа.

" Днес ни пишеха, че ще имаме учебно заведение от втора промяна тъй като ние имаме минусов и нулев час, само че организацията както виждам нещо куца. Не знам за какво е по този начин, уповавам се да се пооправят нещата ", споделя Иван Иванчев, 8 клас, пред Българска национална телевизия.

И в Бургас, Ямбол и Стара Загора имаше учебни заведения със закани и евакуация. Във Варна също получиха имейли, само че не преустановиха занятията.

" Много наприятна обстановка, през днешния ден децата няма да са на учебно заведение, на следващия ден сутринта се надявам образователния развой да бъде възобновен ", сподели Илиана Бицова шеф на ОУ " Петко Славейков " в Ямбол.

" Това пречи на образователния развой, не е окей да се случва във всяко едно учебно заведение, би трябвало някакви ограничения да се създадат. Това е доза стрес както за госпожите, по този начин и за шефовете ", счита Аксел Мартинов, възпитаник от 12 клас, Бургас.

Освен напрежението и дискомфорта, който сътвориха, евакуациите сложиха и въпроса по какъв начин ще се навакса материалът, пропуснат от разнообразни учебни заведения в тези три дни.

" Съвсем малко е пропуснатият материал и не съставлява проблем той да бъде наваксан във времето, което остава до края на образователната година. Няма потребност от някакво преструктуриране или каквото и да е друго наваксване ", разяснява Диян Стаматов, шеф на 119-то СУ в София.

Няма потребност да се взимат дни от пролетната почивка, която стартира на 8 април, споделя още Стаматов. Единственото, което го тормози, е обстановката да не продължи прекомерно дълго, тъй като, съгласно него, в този случай не е допустимо и онлайн образование.

" В актуалните наредби няма написана процедура, при която, когато има сигнал за бомба или други устройства да се учи онлайн, тъй че и това не е вид при тази изключителна обстановка ".

Онлайн образование може да има единствено при Ковид и при оповестена изключителна конюнктура.

Междувременно от Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " излязоха с позиция, в която декларират, чезаклеймяват злонамерените дейности на кибертерористите, които насочат виртуални закани, като лишават главното право на обучение на учениците и се пробват да всяват боязън и смут в народен мащаб.

Трябва да се премисли процедурата за затваряне на учебните заведения и да има протокол от полицията какви дейности да се подхващат в учебни заведения, в които са получени сигнали за взривно устройство,каза за Българска телеграфна агенция на 27 март Асен Александров- шеф на 51-во Средно учебно заведение " Елисавета Багряна " в София, в което в понеделник беше получено известие по имейл със сигнал за взривно устройство. Асен Александров е и ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение.

В позицията на учебния профсъюз се споделя, че политиката за битка с подправените вести и тяхното отрицателно въздействие върху образованието, възпитанието и нежната детска душeвност е главен приоритет на Синдиката " Образование " и на Министерството на образованието и науката (МОН).

В случаите с виртуалните закани, които в действителност звучат ужасяващо, се цели по-скоро всяване на безпорядък в просветителните институции, както и турбулентност в националната сигурност.

Синдикатът моли изрично към шефовете да съблюдават в този момент съществуващите проекти за отбрана на просветителните институции и да не демонстрират творчество или някакъв тип персонална преценка при тези обстановки.

Синдикатът " Образование " е безапелационен, че няма заплаха за изборния ден, който ще се прави в учебни заведения, също и за образователната година, се показва в позицията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР