Трети май, вторник, е крайният срок не само за деклариране

...
Трети май, вторник, е крайният срок не само за деклариране
Коментари Харесай

Близо 35 хиляди бургазлии обявиха доходите си пред НАП

Трети май, вторник, е крайният период освен за обявление на приходите на физическите лица, получени през предходната година, само че и за възнаграждение на дължимите налози, припомнят от Национална агенция за приходите Бургас. До този миг близо 35 000 бургазлии са заявили приходите, като съвсем 80 % от декларациите са подадени по електронен път с личен идентификационен код (/ПИК) или електронен автограф (КЕП). 1903 данъкоплатци от Бургаска област са изпратили формулярите си по пощата, или с лицензиран пощенски оператор, а 6244 са ги подали на място в Салона за обслужване на приходното ведомство в морския град.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили приходи от възнаграждения през 2021 година, даже и в случай че данъкът им е удържан в цялостен размер от платеца на прихода, както и жителите, правили регулярни продажби на артикули в интернет за търговия и облага. Земеделските стопани и лицата, които през предходната година са получили приходи от наем, непринудено обезпечаване или обезпечаване, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина, също би трябвало да попълнят формуляра.

Едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се таксуват като еднолични търговци, подават годишните си заявления за приходите до 30 юни 2022 година В случай че едноличен търговец или регистриран аграрни собственик, който се полза като Едноличен търговец, е получил и приходи, които не са свързани с тази му активност, като да вземем за пример от наем, те се заявяват най-късно до 3 май.

Всеки самичък избира метода на обявление, само че най-лесно и бързо това става по електронен път посредством авансово попълнената от приходната организация подоходна декларация. Електронната услуга е налична в с личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф (КЕП). Преди да потвърдят попълнената декларация, потребителите би трябвало да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това се постанова. При нужда от промени в заявените данни, физическите лица могат еднократно да подадат след 3 май коригираща декларация. Крайният период за такава декларация е 30 септември 2022 година

Най-лесният и бърз метод за заплащане на отговорностите е през портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК или КЕП. Онлайн заплащането е една от най-често употребяваните електронни услуги на Национална агенция за приходите. Отделно от това, на физическия ПОС терминал в Салона за обслужване на Национална агенция за приходите Бургас от началото на годината са осъществени 11 700 заплащания без такси за повече от 3,5 милиона лв..

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на приходната организация 0700 18 700, на цена по цената на съответния оператор, както и в .

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР