Трети ден на протести в Румъния, където десетки хиляди хора

...
Трети ден на протести в Румъния, където десетки хиляди хора
Коментари Харесай

Без сблъсъци премина третият ден от протестите в Румъния

Трети ден на митинги в Румъния, където десетки хиляди хора се събраха на Площада на успеха, с искане за оставка на държавното управление. Недоволството на жителите е поради законодателни промени, най-много в региона на правораздаването. За разлика от митингите в петък и събота, снощните минаха без конфликти. Еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова прикани ръководещите в Букурещ да преразгледат противоречивите правосъдни промени.

" Оставка ", " крадци ", " стига корупция " - тези думи за трети следващ ден огласиха Площада на успеха в Букурещ. Между 10 и 15 000 души се събраха пред Народното събрание. За разлика от петък, когато минимум 450 души бяха ранени, вчерашната проява мина умерено.
Ще бъда тук толкоз време, колкото е належащо. Нямам доверие на институциите, не вярвам и на жандармерията. Действията им в петък бяха като на наемни убийци - сякаш са тук, с цел да пазят жителите, а се наложи ние да се пазим от тях. Бях доста покрай загражденията, няколко пъти ме нападнаха със сълзотворен газ. Започнахме да бягаме, само че нямаше къде да отидем.
От месеци Румъния е честа сцена на митинги. Сегашната вълна от неодобрение е проведена от румънската диаспора, живееща в чужбина. Мнозина са се върнали в страната особено с цел да стачкуват. Хората упорстват държавното управление на Виорика Дънчила да подаде оставка, желаят и преразглеждане на противоречивите промени в наказателния кодекс, с които бяха облекчени наказванията за корист с власт. Капката на търпението на румънците преля с отстраняването на шефа на Националната дирекция за битка с корупцията - Лаура Кьовеши.
Не знам по какъв метод да изразим недоволството си, с изключение на посредством митинги. Светът би трябвало да ни чуе. Време е да спрат да ни ръководят хора, които пишат законите по този начин, че на тях да им е добре.
Управляващите Социалдемократи получиха и остри рецензии от Брюксел, този път от еврокомисаря по правораздаването Вера Йоурова, съгласно която е в техен интерес да преразгледат правосъдната промяна. В изявление за немския вестник " Велт " Йоурова съобщи, че сегашният закон заплашва независимостта на съдиите, лимитира властта на прокуратурата и подкопава публичното доверие в правосъдната система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР