Трети ден десетки села в областите Кърджали и Смолян остават

...
Трети ден десетки села в областите Кърджали и Смолян остават
Коментари Харесай

Трети ден десетки села са без ток в областите Кърджали и Смолян

Трети ден десетки села в областите Кърджали и Смолян остават без ток след наводненията и падналия влажен сняг. Заради проблеми с електрозахранването детските градини в Мадан и Рудозем в сряда останаха затворени.

За следващ ден без транспортен достъп са родопските села Триград и Киселчово, а до Мугла се стига единствено с високопроходими коли. В тях живят към 500 - 600 души общо.

Министерският съвет върна сметките на регионалните шефове за корекция

С оглед превъзмогване на последствията от бедствието в Министерския съвет се организира среща сред регионалните шефове на Смолян, Кърджали и Благоевград и министрите на районното развиване, на вътрешните работи и на труда и обществената политика.

На срещата са признати доклади за подхванатите ограничения за възстановяване на обстановката и за подкрепяне на потърпевшите. Взети са и решения за метода, по който да се действа при сходни рецесии.

„ За първи път вместо първо да се работи, по-късно да се заплаща, а най-после да се изследва какво, по какъв начин и за какво е било направено, се вкарва нов модел на работа при сходни рецесии “, сподели Лена Бориславова, шеф на политическия кабинет на премиера Кирил Петков.

Тя разясни, че в незабавен порядък регионалните шефове са инструктирани в съгласуваност с всички отраслови министерства– на районното развиване, на труда и обществената политика и на земеделието, да дават отчети до края на деня за това какви ремонтно-възстановителни дейноститрябва да бъдат осъществени.

В отчетите би трябвало да има подробни планове за единични цени и количествено-стойностни сметки, тъй че още до края на седмицата да бъдат осъществени огледи от специалисти, сподели Бориславова.

По думите ѝ огледите би трябвало да открият какъв е точният размер на вредите и по-късно да бъдат отпуснати неотложно нужните средства за възобновяване на засегнатата инфраструктура.

От обясненията на Бориславова стана ясно, че регионалните шефове са пристигнали със сметки за нужните средства за възобновяване на вредите. Те обаче не са били утвърдени, тъй като не са били написани в детайли. Бориславова отхвърли да заяви каква сума са поискали тримата регионални шефове за възобновяване на вредите от бедствието.

Тя посочи, че са подхванати незабавни ограничения до края на деня да бъде обследвана опцията за създаване на мостове, там където са били срутени от придошлите води.

„ Като приоритет е несъмнено изследването на опцията за търсене на отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктуратапрез последните две години и макар ремонтите се е стигнало до актуалните произшествия “, съобщи Лена Бориславова.

Десетки села остават без ток трети ден

Вече трети ден десетки обитаеми места в областите Смолян и Кърджали остават без ток.

По данни на Електроразпределение Юг към 10:30 часа в сряда общо 40 села в област Смолян и 20 в област Кърджали остават изцяло или отчасти с нарушено електроснабдяване.

В същото време електроснабдителното сдружение е съумяло да възвърне подаването на ток в към 100 села, като в някои това става благодарение на генератори.

Авариите по електропреносната мрежа са породени от провалите от поройните дъждове в края на предходната седмица и последвалия изобилен снеговалеж.

В област Смолян без ток са 40 села в община Смолян, 17 в община Мадан, село Селча в община Девин и селата от Елховското корито в община Рудозем,, заяви регионалният пресцентър.

С обикновено електрозахранване са общините Златоград, Чепеларе и Доспат.

За следващ ден без транспортен достъп са родопските села Триград и Киселчово. До село Мугла се стига единствено с високопроходими коли.

Детските градини в Мадан и Рудозем през днешния ден са затворени според заповеди на кметовете на двете общини, поради проблемите с електричеството.

Ситуацията с електрозахранването в засегнатите от снеговалежа села в Родопите последователно се възстановява, оповестиха от „ Електроразпределение Юг “. Екипи на сдружението работят по възобновяване на въздушни електропроводи, скъсани от снега и от голям брой паднали дървета.

Електроразпределителното сдружение е доставило 6 мобилни генератора за възобновяване на електрозахранването за села, където са открити 14 счупени от бедствието стълбове (железорешетъчни и железобетонни) от електроразпределителната мрежа.

Мобилните генератори обезпечават зареждане за селата Рибницаи Фатово (област Смолян), Бърза рекаи Патица, (област Кърждали)и за Новаково (община Асеновград).

Генераторите се употребяват като краткотрайна мярка за обезпечаване на зареждане, поради по-дългото времетраене на възстановителните действия за тези села.

Пътищата в Смолянско са проходими при зимни условия. Остава в действие ограничаването за придвижване на товарни коли над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. За четири посоки в региона те отпаднаха, оповестиха от организация " Пътна инфраструктура ".

Ограниченията отпадат за следните посоки:

Пътят Хвойна - Чепеларе - Соколовци - Смолян - Търън - Средногорци - Рудозем;

Пътят Доспат - Борино - Тешел - Настан - Девин;

Пътят Соколовци - Момчиловци - Славейно - Петково - Малка Арда - Баните;

Пътят п.к. Стояново - Ардино и пътя Средногорци - Мадан - Златоград.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР