Третата визита на Володимир Зеленски в САЩ от началото на

...
Третата визита на Володимир Зеленски в САЩ от началото на
Коментари Харесай

Коледен подарък за Путин. Защо Зеленски не получи нова военна помощ от САЩ

Третата аудиенция на Володимир Зеленски в Съединени американски щати от началото на войната в Украйна не приключи оптимистично. Той направи финален опит да контракти нова военна помощ от Конгреса, само че не съумя. За републиканците се оказа по-важно да укрепят границата с Мексико.

Украинският президент си потегли отчаян от Съединени американски щати. Той получи цялостната поддръжка на президента Байдън и на демократите, само че Републиканската партия твърдо новата военна помощ, която Зеленски искаше.

През октомври Байдън изиска за Украйна 61.4 милиарда $, само че Конгресът не се съгласи и продължава да блокира предлагането поради позицията на републиканците. Това се случва на фона на по две посоки на фронта в Украйна, откакто контранастъплението на украинските сили в последните месеци реализира единствено частични триумфи.

Байдън oбяви помощ от 200 млн. $, които могат да се провиснал и без утвърждението на Конгреса. Тя включва артилерийски установки и системи за противовъздушна защита, само че те напълно не са задоволителни. Президентът на Съединени американски щати не скри, че „ без в допълнение финансиране, бързо доближаваме края на опциите да помогнем на Украйна да отговори на незабавните си оперативни потребности “. Одобрената в този момент помощ ще бъде изчерпана до края на годината.

Байдън добави, че се надява, че ще бъде открито решение, само че не може да даде никакви обещания.

Направи усещане и една смяна в риториката му. " Ще продължим да предоставяме на Украйна значими оръжия и техника толкоз дълго, колкото можем ", сподели президентът, който до момента постоянно е твърдял, че ще я поддържат " толкоз дълго, колкото е належащо ".

Байдън сподели още, че Русия " не е съумяла " да изтрие Украйна от картата и приветства способността ѝ да устои на съветската експанзия, която стартира преди съвсем 2 години - през февруари 2022 година
 Зеленски и Байдън демонстрираха околните си връзки.
Когато Зеленски дойде във Вашингтон предходната година, той беше приветстван от двете камари на Конгреса и му беше проведен банкет на аления килим в Белия дом. Скоро по-късно Съединени американски щати утвърдиха пакет от помощи в размер на 50 милиарда $, който подкрепя напъните на Украйна да си върне териториите, отстъпени при започване на съветската инвазия.

Този път обстановката беше много по-различна. Посрещането му беше сдържано и без помпозни церемонии. Той взе участие в съвещание с американските сенатори при закрити врата. Разговаря персонално с ръководителя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън , само че той даже не се появи обществено с него. Гласуването там се чака да бъде още по-незадоволително за Киев, защото републиканците имат болшинство.
Ако съветските пропагандатори ви хвалят, може би би трябвало да преосмислите това
Байдън се опита да им влияе с думите, че съветският президент Владимир Путин разчита на това, че Съединени американски щати няма да съумеят да доставят нужното и по тази причина би трябвало да му " потвърдят, че бърка ".

" Конгресът би трябвало да утвърди в допълнение финансиране, преди да даде на Путин най-големия коледен подарък, който може да му направи ", сподели той. Президентът се обърна непосредствено към републиканците: " Ако съветските пропагандатори ви хвалят, може би би трябвало да преосмислите това, което вършиме. Историята ще съди сурово тези, които обръщат тил на идеята на свободата ".

Зеленски сподели, че Путин не е спечелил никаква победа във войната и добави, че спокойно съглашение, което би изисквало Украйна да се откаже от която и да е своя територия, би било " безумно ". Той добави, че украинските бойни сили " потвърждават всеки ден, че Украйна може да победи ", на фона на опасенията на някои критици по отношение на бавния съгласно тях прогрес на киевските войски.

Украинският президент означи, че Украйна съумява от ден на ден да задоволи личните си потребности и да зависи по-малко от помощ. Той означи, че “благодарение на триумфите на Украйна в защитата, други европейски страни са в сигурност от съветската експанзия “.
Грижа за границата или предизборна борба
Оказа се обаче, че спомагателното финансиране за Украйна е обвързано с вътрешна битка за имиграционната политика на Съединени американски щати.

Докато демократите са склонни да изразходват повече средства за защита на границите като част от пакета от 110 милиарда $ военна помощ за Украйна, Израел и Тайван , републиканците желаят фундаментална промяна в метода, по който държавното управление на Съединени американски щати обработва данните за мигрантите без документи, които желаят политическо леговище на границата с Мексико.
Възхищавам му се, само че той въобще не промени мнението ми
След срещата си със Зеленски републиканските сенатори бяха безапелационни, че въпреки да съчувстват на тежкото състояние на Украйна, за тях обстановката на границата е по-належаща грижа за националната сигурност.

" Възхищавам му се, само че той въобще не промени мнението ми за това, което би трябвало да създадем ", сподели пред Би Би Си републиканският сенатор Линдзи Греъм , който от дълго време се счита за външнополитически ястреб. " Знам какво би трябвало да се случи, с цел да имаме договорка. Искам да подсигуря границата ни ".

Байдън или ще би трябвало да убеди републиканците да се откажат от настояванията си за имиграцията, или да направи отстъпки, които в лявото крило на демократическата партия ще намерят за извънредно неприемливи.

В момента републиканците, чиито гласоподаватели от месеци се афишират против помощта за Украйна, наподобява, са доста по-склонни да реализират такава победа. От друга страна, в случай че това раздроби още повече демократичната коалиция, толкоз по-добре за идните следващата година президентски избори.
" Без ясна тактика за победа "
Проблемите с имиграцията обаче може да не са единствената спънка пред по-нататъшната помощ за Украйна. В изявлението си след срещата със Зеленски републиканецът Джонсън сподели, че " това, което администрацията на Байдън, наподобява, желае, са спомагателни милиарди долари без подобаващ контрол, без ясна тактика за победа и без нито един от отговорите, които дължи на американския народ ".
Имаме за цел да спечелим въздушната борба
" Те не ни обясниха каква е крайната цел ", добави той, явно без да обръща внимание на казаното от Зеленски:

“Имаме за цел да спечелим въздушната борба, да разбием съветската доминация във въздуха. Който управлява небето, управлява продължителността на войната “.

Това поражда опасения, че даже Сенатът да реализира съглашение, няма гаранция, че то няма да се разпадне в разграничената Камара на представителите. А сигурно в случай че помощта от Съединени американски щати спре, това ще се отрази неподходящо на защитата на Украйна и със несъмнено ще забави контраофанзивата.

Това ще я лиши от муниции с лазерно ориентиране за събаряне на съветски дронове, боеприпаси за ракетните установки VAMPIRE и за системите " земя-въздух " NASAMS , за артилерийски ракетни системи HIMARS , изтребители F/A-18 Hornet , хеликоптери Apache и Black Hawk , 155-милиметрови оръдия, противотанкови оръжия TOW и други

След като си потегли от Съединени американски щати, Володимир Зеленски дойде в Норвегия на необявено посещаване, по време на което водачи от всичките пет северни страни ще се срещнат с него в столицата Осло. Заедно с Норвегия Швеция, Дания, Финландия и Исландия са измежду главните донори на Украйна.

Норвежкият министър председател Юнас Гар Стьоре заяви, че страната му ще подари на Украйна 3 милиарда крони (около 273 млн. $ ). Те са част от пакет от помощ в размер на 75 милиарда крони, който беше обещан по-рано от норвежкия парламент. Помощта ще бъде отпускана през идващите 5 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР