Третата чернодробна трансплантация бе извършена във Военномедицинска академия /ВМА/ в

...
Третата чернодробна трансплантация бе извършена във Военномедицинска академия /ВМА/ в
Коментари Харесай

Във ВМА бе извършена третата чернодробна трансплантация от началото на годината

Третата чернодробна трансплантация бе осъществена във Военномедицинска академия /ВМА/ в София от началото на 2023 година, оповестиха от лечебното заведение. Операцията е била осъществена през вчерашния ден от експерти на болничното заведение. Реципиентът и донорът са мъже надлежно на 55 и на 48 години .

Трансплантацията продължи към 6 часа . Към момента пациентът се намира в положително положение , екстубиран, контактен и съответен, разяснява доцент Васил Михайлов , началник на екипа, направил интервенцията.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите .

От ВМА благодариха и на сътрудниците си от УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ за съвършената организация при реализиране на експлантационния развой , добави още доцент Михайлов.

Първата трансплантация на черен дроб във ВМА е на 21 април 2007 година, а досега проф. Никола Владов и неговият екип от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология са направили общо 89 такива интервенции .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР