Трета игла срещу COVID-19 ще се наложи да ни бъде

...
Трета игла срещу COVID-19 ще се наложи да ни бъде
Коментари Харесай

„Роберт Кох“: Ваксините изветряват, гответе се за трета игла

Трета игла против COVID-19 ще се наложи да ни бъде сложена още през зимата, предизвестиха имунолози. Причините са две, като първата е упованието за понижаване на построените антитела, а с това и намаляване на постигнатия имунитет. Втората причина са разновидностите на вируса, чийто брой непрестанно пораства.

“Има възможност следващата година всички още веднъж да би трябвало да бъдат имунизирани против COVID-19 ”, съобщи немският вирусолог Томас Мертенс, който оглавява непрекъснатата имунизационна комисия към берлинския институт “Роберт Кох ”, съобщи АП.

“Все още няма задоволително данни, с цел да се каже по кое време тъкмо ще бъде нужна “подсилваща ” доза и управляващите ще би трябвало да изчакат няколко месеца, с цел да открият дали при някои групи отбраната против ковид отслабва с времето ”, споделя Мертенс. “Вирусът няма да ни остави ”, безапелационен е специалистът и акцентира, че имунизационната акция, която се организира сега, няма да бъде последната.

“По принцип би трябвало да се подготвим за вероятността да се наложи всички да “освежат ” имунизационната си отбрана следващата година ”, твърди Мертенс.

Коментарът му идва месец, откакто изпълнителният шеф на Pfizer Алберт Бурла съобщи, че евентуално ще се наложи хората да си слагат трета доза ваксина против ковид 12 месеца след втората, както и че по-късно ще е нужна годишна реваксинация поради разновидностите на вируса.

Пред Труд имунологът акад. Богдан Петрунов изясни, че най-вероятно ще ни се наложи всяка година да се имунизираме против COVID-19, по този начин, както се имунизираме против грип. Според него причина са доста разновидности, поради които имунизациите ще би трябвало да се приспособяват. “Трета доза приготвят и Pfizer, и Moderna. Все още не се знае дали ще бъде със същия състав, или ще бъде обогатена с новите разновидности ”, сподели Петрунов.

Шефът на “Пирогов ” проф. Асен Балтов също удостовери, че сигурно ще е нужна и трета доза, Той посъветва хората към този момент да избират имунизациите с 2 дози.

“Ефективността на еднодозовата ваксина е по-ниска в сравнение с РНК имунизациите ”, предизвести проф. Балтов. Той изясни, че преболедувалите е добре да помислят след към 5-6 месеца за имунизиране. А тези, които към този момент са имунизирани с 2 дози, след към 1 година би трябвало да помислят за трета доза.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР