Трайчо Трайков Допусканията в представения от Българската академия на науките

...
Трайчо Трайков Допусканията в представения от Българската академия на науките
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Докладът за Белене е научна фантастика


Трайчо Трайков

Допусканията в показания от " Българската академия на науките " (БАН) отчет за плана АЕЦ " Белене " са научна фантастика. Това разяснява пред Би Ти Ви във вторник някогашният министър на стопанската система Трайчо Трайков. Той прикани написаното от учените да стане обществено притежание, откакто в неделя породиха подозрения, че е оказван външен напън върху академията от властта за промяна на изводите.

Правителството посредством " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) поръча на Българска академия на науките против 2 млн. лева специфичен отчет, който да проучва всички аспекти на възможен план за построяването на АЕЦ " Белене ", с цел да се види дали той би бил доходоносен.

На 16 ноември обществено бяха оповестени резултатите от отчета, съгласно които АЕЦ " Белене " е нужна на България и района, само че рентабилността й е под въпрос, в случай че цената й надвиши 10.5 милиарда евро, в случай че не бъдат реализирани лихви по заемите под 4.5 % и в случай че пазарната цена на тока е под 68 евро/МВтч. Самият текст на отчета обаче не бе оповестен.

В неделя уеб сайтът " Бивол " популяризира междинната версия на отчета от 15 септември, пратена за редакция и бележки до БЕХ. Изданието твърди, че учените са стигнали до обосновано умозаключение, че АЕЦ " Белене " е неблагоприятен план, само че под напън на енергийното министерство отчетът е претърпял корекции, тъй че в окончателния му вид е залегнала по-благосклонна оценка за плана.

В понеделник проф. Александър Тасев от Българска академия на науките отхвърли върху екипа да е имало какъвто и да било външен напън и изиска БЕХ да позволи на академията да разгласява и двата отчета – междинния и окончателния, с цел да се види, че всичко било правилно. В първия отчет бил разигран единствено отрицателният сюжет, при който се получили към 90 вероятни разновидността, като всичките показвали, че планът е нежизнеспособен. Във втория отчет бил разигран и оптимистичен сюжет, съгласно който възможната бъдеща централа би била рентабилна при избрани условия и параментри. До момента към момента няма решение за оповестението на документите, споделиха пред Mediapool от енергийното министерство.

" Ако в междинния отчет допусканията са песимистични, мисля, че тези в харесания от министерството отчет, така наречен реален, са научна фантастика ", съобщи Трайков. По думите му изводите в отчета са като да питаш допустимо ли е заплатите в България да се изравнят с Германия за две години. " Теоретично е допустимо при избрани параметри - в случай че в Германия вкарат 90% налог общ приход, а събраното се трансферира към България ", сподели някогашният министър.

Според Трайков няма вид планът да е доходоносен, в случай че под някаква форма върху българските жители не се вкара самобитен налог " Белене ".

Бившият член на комисията за енергийно контролиране Еленко Божков отвърна, че сигурно има вид планът да е жизнерадостен. Той би коствал към 10 милиарда евро и би довел до доста по-евтина цена на електрическата енергия в съпоставяне със сегашната.

Според Трайков обаче тези сметки са единствено пожелателно мислене, тъй като още през 2012 година е било изчислено, че планът ще е над 11 милиарда евро, освен това в съвършен вид и без в допълнение оскъпяване, което не е реалистично. Бившият министър счита, че действителната цена на плана ще излезе много над 10 милиарда евро.

Трайков изясни, че отчетът на Българска академия на науките е юридически от хора, които схващат от финансов разбор, само че не и от енергетика, като даде за образец дългогодишния шеф на Националния застрахователен институт Йордан Христосков и вицепремиера в кабинета " Орешарски " Даниела Бобева.

Бившият стопански министър заключи, че последователите на плана " Белене " в България са два вида – " или такива, които не схващат доста, или такива, които са финансово стимулирани ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР