„Травматологията винаги ме е вълнувала, още от трети клас, когато

...
„Травматологията винаги ме е вълнувала, още от трети клас, когато
Коментари Харесай

Д-р Петко Гинев: Нужен е характер, за да се решат анблок проблемите в здравеопазването

„ Травматологията постоянно ме е вълнувала, още от трети клас, когато поради баскетбола бях непрекъснат пациент на травматологията в „ Пирогов “. Това сподели доктор Петко Гинев в рубриката на БНР „ Младите хора, които ме въодушевяват “.

„ Винаги ми е било забавно какво се случва с мен, с моята контузия. Гипсовете самичък си ги махах на 20- тия ден и когато в 10 клас татко ми ме попита с какво желая да си изкарвам прехраната - още не знаех....Докато един ден не си дадох сметка, че най-голямо наслаждение би ми доставило да се занимавам с медицина и то тъкмо ортопедия. След като се дипломирах от Медицинския университет, на 1 юни 2020 година започнах работа в Клиниката по травматология на ВМА. Сега пред мен има още три години специализация “, добави той.

За него травматологията е изкуство и пристрастеност - всички типове счупвания са предизвикателство и няма по какъв начин лекарят да бъде отегчен. „ Пациентите тук във ВМА или в Германия получават идентичен артикул – най-хубавото “, споделя доктор Гинев, който желае да се оправи на първо време в родината си и не мисли за чужбина.

„ Много обичам родината си. Това дали ще се оправиш или не, си зависи напълно от теб. Зависи какъв брой си подготвен да полагаш старания. Аз поставям тези старания и мисля, че моето развиване се случва по един предстоящ от мен път “, сподели още той и добави: „ Здравеопазването ни няма потребност от решение на проблемите, както се споделя, „ на калпак “, на едни или на други медици. Не могат да се вземат решение по настрана проблемите на лекарите, лекарите специализанти и експертите по здравни грижи. Те би трябвало да се вземат решение накуп, с цел да се решат изцяло. Не може един доктор специализант да взима повече пари от лекаря експерт, който носи и отговорността. За това обаче е необходим темперамент “.

Д-р Гинев описа и за военните задачи, в които е взел участие като боен доктор. Първата задача, в която взе участие, е през 2020 година в западноафриканската страна Мали, където той е назначен като общ доктор на щаба с екип от 4-ма медици (две медицински сестри и един хигиеничен инструктор) и е народен пълководец.

„ Аз такава бедност не бях виждал на никое място...Има доста междуетнически спорове, има революция и също има огромен проблем с тероризма. Притеснявах се от всичко, най-много от това, че щях да се срещна непозната за мен патология, и че за първи път оставам самичък като доктор. Беше и мъчно, и потребно. Най-много се притеснявах дали ще имам пациенти с малария, с ебола, с най-различни хеморагични тресчици... Но най-голямото предизвикателство се оказа коронавирусът. Той ми отвори най-вече работа “, описа лекарят.

С опита от тази първа задача е подготвен да поеме на втората си задача към Мали през юни 2022 година Убеден е, че към този момент е доста по-подготвен, а работата му в Коронавирус клиниките на ВМА до момента ще му е от огромна изгода при тази нова задача.

„ След тези няколко години на пандемия считам, че е нужна малко по-голяма дисциплинираност. Смятам, че пациентите би трябвало да се доверяват повече на лекарите. Защото когато не си експерт, няма по какъв начин ти да вземаш решения. Освен това хората би трябвало да бъдат солидарни, тъй като има пациенти, които не могат да се имунизират поради болести, по тази причина би трябвало ние да ги пазим, като се имунизираме... “, добави още доктор Гинев.

Докато пък самият той е бил болен от Коронавирус, е написал имейл до Българския антарктически институт с молба да бъде включен в експедиция. След време схваща, че е утвърден като доктор на кораба, с който ще се пътува до Южния полюс на експедиция през октомври. Ще бъде част от българския екип на проф. Христо Пимпирев на Антарктида, като за първи път ще се пътува с транспортен съд от Варна до остров Ливингстън.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР