Травматологът доктор Кристиан Григоров е един от лекарите, които посрещат

...
Травматологът доктор Кристиан Григоров е един от лекарите, които посрещат
Коментари Харесай

Пирогов: COVID-19 може да повлияе на ставите и костите

Травматологът лекар Кристиан Григоров е един от лекарите, които посрещат сериозните случаи в незабавното поделение на Пирогов. Пострадали в произшествия, рухвания и комплицирани счупвания за него са всекидневие. Казва обаче, че през последната година тежките случаи понижават: „ Пандемията несъмнено има роля за това. Ограниченията оставиха хората по домовете им. Особено възрастните, които са най-дисциплинирани и по този начин спадна броя на инцидентите”.

Все отново лекар Григоров поема значително незабавни случаи, в които се оказва, че пациентите са с позитивен тест за SARS-COV-2, оповестяват от болничното заведение. Той и сътрудниците му обаче не се опасяват. С нужните защитни средства те подхващат неотложните интервенции. „ По-голямата част от тези пациенти се възвръщат сполучливо. За страдание, имаше и такива, при които се получиха затруднения, свързани с COVID-19”, споделя травматологът.

Пациентите, претърпели контузия и ортопедични интервенции са с намален имунитет, изключително тези които са изгубили повече кръв. При тях спазването на ограниченията би трябвало да бъде с двойно по-голямо внимание.

При множеството вирусни инфекции инфектираните се оплакват от болки в мускулите и ставите. Това е обикновено, само че тези с предхождащи проблеми на опорно-двигателния уред би трябвало да бъдат изключително деликатни, предизвестява лекар Кристиан Григоров и добавя: „ Напоследък зачестиха и отчетите за негативното въздействие на обездвижването в карантинния интервал или при доброволната изолираност. За тези пациенти предлагам гимнастика вкъщи. На фокус обаче са още веднъж тези, които имат или с имали усложнения с опорно-двигателния апарат”.

Ограниченият планов банкет и трансформирането на част от клиниките в COVID-19 отделения също сътвори усложнения за травматолозите в Пирогов. Доктор Григоров обаче регистрира плюсовете: по-малко произшествия и потърпевши хора. „ Научихме се да си стоим вкъщи и да прекарваме повече време дружно - всяко зло за положително!”.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3876847162359190&id=280817848628824
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР