Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но постна, тъй като

...
Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но постна, тъй като
Коментари Харесай

Чесънът носи здраве, плодовете - богатство

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, само че постна, защото е последният ден от Рождественския пост. На нея би трябвало да има 7, 9 или 11 ястия. Обикновено това са варено жито, боб, сърми, пълнени чушки с фасул (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. Прави се също тиквеник, зелник и пита, в която е скрита паричка. В четирите ъгъла на стаята се слага по един орех. Това се прави, с цел да се осветят четирите краища на света. При разчупване на обредния самун първото парче алегорично се оставя за Богородица и умрелите, след това за къщата, а идващите се раздават на всеки член от фамилията съгласно възрастта. Под софрата се поставя плява, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прекадява с тамян трапезата, къщата, стопанските постройки и прочита молитва.
В някои краища на България стопанинът взима самун със свещ върху него и чаша вино, излиза на двора и кани алегорично на вечеря светците, настойници на бурите и градушките през лятото, Илия, Вартоломей и Герман, с цел да ги омилостиви и да защищити нивите от летни стихии и гръмотевици.
Питата се разчупва високо над главата, с цел да са високи и класовете по нивите, първото парче, което се прелива с варено жито и вино е за къщата, второто - за Света Богородица. После се раздава на всеки член от фамилията.
Подреждането на празничната маса е обвързвано и с избрана символика. Задължително на масата би трябвало да има самун и вино, които символизират Tялoтo и Kpъвтa Xpиcтoви, знак бeзcмъpтиeто и безконечния живот. Останалите храни на масата също имат символно значение:

Пчелен мед - с цел да е сладостен животът.
Лук - с цел да се множат благосъстоянието и парцелите ви.
Чесън - с цел да ви пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година срещу уроки.
Жито - най-важната храна на българина, с цел да не останем гладни
Ядки - семки тиквени, слънчогледови, бадеми, орехи, лешници, фъстъци. Всички те са знак на плодородието
Плодове - те са знак на благосъстояние.
Червено вино - знак на безсмъртието и дълголетието.
Торбичка цялостна с монети - знак на благосъстояние и финансови триумфи.

Задължително на масата се поставя и сол. За българина тя има изключително значение. Където свърши солта - там влизат заболяванията и раздорите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР