Транзитът на руски газ за страните от Европейския съюз през

...
Транзитът на руски газ за страните от Европейския съюз през
Коментари Харесай

„Нафтогаз“ : Транзитът на газ от Русия през Украйна ще спре през 2020 г.


Транзитът на съветски газ за страните от Европейския съюз през територията на Украйна ще бъде преустановен през 2020 година, съобщи изпълнителният шеф на компанията „ Нафтогаз “ Юрий Витренко на конференция за бъдещето на Украйна като страна транзитьор.

„ През 2020 година няма да има пренос през Украйна “, сподели той.

„ Засега не виждам оптимизъм или почва за очакване, че ще има рационална договореност (на тристранните договаряния за преноса сред Европейската комисия, Русия и Украйна) и, че ще бъде (продължен) преносът през Украйна “, добави Витренко, представен от съветското издание Вести стопанска система.

В диалог с публицисти той сподели също, че неналичието на директен контракт след 2020 година „ това е най-вероятният сюжет “. Според мнението на изпълнителния шеф на „ Нафтогаз “, когато бъде издигнат „ Северен поток 2 “, Русия няма да има потребност от нуждата да употребява украинското трасе за доставка на газ за Европейски Съюз.

Ако Русия приключи този пренос, страната „ ще загуби към 4 % от Брутният вътрешен продукт “, пресмята Витренко.

Изданието напомня думите на премиера на Русия Дмитрий Медведев, че опазване на преноса на съветски газ през Украйна след 2019 година е допустимо, само че при някои условия.

„ Подчертавам: ние не се отхвърляме от преноса по настоящия газопровод. Нито „ Северен поток 2 “, нито „ Турски поток “ плануват такива решения нито във връзка с Украйна, нито във връзка с други страни “, отбелязва Медведев.

„ В частност, ние сме подготвени да запазим преноса на газ през украинската газотранспортна система и след 2019 година. Разбира се, при съблюдаване на избрани условия. Ние нееднократно приказваме за тях. Накратко, това касае споразумяване на връзките сред заинтригуваните компании, преференциални стопански и търговски параметри за договорка, а също по този начин и постоянна политическа конюнктура “, цитира изданието думите на Медведев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР