Транссексуалните хора са маргинализирани в Пакистан, както и на много

...
Транссексуалните хора са маргинализирани в Пакистан, както и на много
Коментари Харесай

Изборите в Пакистан: Религиозни екстремисти и транссексуални политици

Т ранссексуалните хора са маргинализирани в Пакистан, както и на доста други места. Тъй като страната отива на избори идната седмица, трима транссексуални са включени в бюлетините за провинциалните и националните събрания. Сред тях е и активистката за права Найяб Али, която се кандидатира за място в националното заседание от столицата на страната Исламабад.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Сара Заман в своя репортаж.

Найяб Али е транссексуална пакистанка, която се надява да влезе в историята, когато южноазиатската страна отиде на избори на 8 февруари. От 5000 претенденти за 266 места в националното заседание Али е единственият транссексуален.  

" Обществото е виждало транссексуални хора да просят пари, да се занимават със полови услуги, да танцуват на сватби, само че не са виждали транссексуален политик, професор или учител ", споделя Найяб Али.  

Както в доста други страни, по този начин и в Пакистан транссексуалните хора са маргинализирани. Често изоставени от фамилиите си заради позор, те постоянно са подложени на корист, а от време на време даже на смъртоносно принуждение. Али, която е претърпяла нахлуване с киселина поради дейната си активност, е изоставена от родителите си едвам на 13 години, предава VOA .  

" В живота си в никакъв случай не съм имала другари или поддръжка. Винаги съм била унизена поради идентичността си и съм се сблъсквала с дискриминация ", показва Али.  

По данни от преброяването транссексуалните в Пакистан са към 22 000 души. Активистите отхвърлят този брой и декларират, че е извънредно невисок. 

Преди малко повече от десетилетие страната признава транссексуалните хора за трети пол и стартира да им издава персонални карти с маркиран Х в графата " пол " вместо " мъж " или " жена ". Миналата година обаче висшият набожен съд на Пакистан анулира основни елементи от законопроект от 2018 година, който даваше на транссексуалните хора правото да избират своята еднаквост. Противниците на закона обявиха, че той предизвиква хомосексуализма, който е закононарушение в Пакистан. Али, който апелира присъдата, споделя, че закона е отприщил вълна от трансфобия. 

" Екипът ми беше атакуван от религиозни екстремисти. Те ми споделиха: Вие сте хомосексуалисти. Не можете да участвате в изборите. Тази вълна на трансфобия е част от програмата на няколко политически партии ", твърди Али. 

Докато някои зяпат, до момента в който Али пропагандира, тя не се опасява да обикаля от врата на врата и да търси поддръжка. 

" Големите политици в никакъв случай не са посещавали тези хора. Никой в никакъв случай не е почукал на вратата им, с цел да чуе проблемите им ", показва Али.  

Кампанията ѝ, ръководена от група другар, съвсем не разполага със средства. Али знае, че успеха няма да е лесна, само че за нея успеха не е единствено в урните. 

" Възприемам това като акция за повишение на осведомеността. Може и да не печеля, само че хората несъмнено ще осъзнаят, че транссексуалните хора са човешки същества и имат същите права като останалите ", споделя Али. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР