Транспортните фирми, които обслужват 29 градски линии, изнемогват, защото парите

...
Транспортните фирми, които обслужват 29 градски линии, изнемогват, защото парите
Коментари Харесай

Пловдив може да остане без градски транспорт

Транспортните компании, които обслужват 29 градски линии, изнемогват, тъй като парите не стигат. Тази година от общинския бюджет за транспорт на пасажери се дават 6 млн. лв., само че средствата са извънредно незадоволителни. В рейсовете се возят най-вече възпитаници, студенти и пенсионери и множеството от тях употребяват преференциални карти с понижение. Те са 16 лв. на месец при действителната цена 50 лв., избрана за останалите пасажери. За един километър пробег превозвачите получават 1,60-1,80 лв. при нужния най-малко 3 лв..

„ На процедура ние дотираме услугата. Тази година от общинския бюджет ни отпуснаха в допълнение един милион лв., само че тези средства отиват за увеличените километри, защото част от разписанията бяха изменени, за по-високи заплати на водачи и гориво. Реално парите на транспортните компании са същите ", разяснява Петко Ангелов, притежател на компаниите „ Автобусни транспорти - Пловдив " и „ Меритранс ".

Той добави, че доставчиците на горивата демонстрират компромис за заплащанията, само че към този момент са на ръба на търпението. А спрат ли да зареждат гориво, стопира и градският превоз. „ Парите не стигат ”, удостоверява и шефът на „ Автотранс 2000 ” Димитър Чолаков.

От два месеца превозвачите желаят среща с кмета Иван Тотев,, само че той не ги приема. Градоначалникът беше заречен, че за градския превоз през 2019-а ще бъдат дадени два милиона лв. в допълнение. „ Искаме да уточним дали ще ни бъде провиснал още един милион лв. ”, изясни Петко Ангелов.

Превозвачите недоумяват за какво, откакто са оборудвали рейсовете с техника за своя сметка, Общината не вкарва електронната система. Принудени са да заплащат и на кондуктори, като се изключи че мъчно се намират фрагменти.

„ В общината внушават, че ние извиваме ръце, само че става тъкмо назад – ние изпълняваме обществената функционалност за транспорт на пасажери. Държим за съответно възнаграждение на труда, който поставяме ”, безапелационен е и шефът на „ Хеброс бус ” Веселин Дошков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР