Трансформацията поражда неяснота - оттам напрежение, защото болница Лозенец е

...
Трансформацията поражда неяснота - оттам напрежение, защото болница Лозенец е
Коментари Харесай

Как болница Лозенец ще се трансформира в детска клиника, пита ректорът на СУ

Трансформацията поражда неизясненост - оттова напрежение, тъй като болница " Лозенец " е нашата учебно-клинична база. Нашият факултет и неговата акредитация са директно свързани и с образователната база, в която от университета сме вложили милиони, и с преподавателския състав, който е напълно на щат в болница " Лозенец ".

Това разяснява по bTV ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков.

По думите му това не са механични процеси, при които в случай че болничното заведение бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други лечебни заведения и да си останат наши преподаватели ".

Проф. Герджиков изрази увереност, че няма да се стигне до заплахата факултетът да бъде закрит.

" Аз съм сигурен, че и ние, и държавното управление ще създадем по този начин, че въобще да не се стига до такава заплаха. Въпросът е в детайлите. Ако университетска болница " Лозенец " стане педиатрия, поражда въпросът какво значи това. Дали прибавяме и педиатрично поделение към съществуващите голям брой отделения, или закриваме, унищожаваме тези отделения, с цел да създадем педиатрично. Има огромна разлика и би трябвало да изясним този въпрос ", означи ректорът на Алма матер.

Наскоро министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев заяви в Народното събрание, че УМБАЛ " Лозенец " ще се преструктурира в детска през идващите шест месеца.

Засега не се планува градеж на нови здания, а преустройството на сегашната база за потребностите на децата. От министерството подчертаха, че процесът ще бъде равномерен и ще премине без напрежение измежду личния състав или измежду студентите, защото болничното заведение е база на Медицинския факултет към Софийския университет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР