Трамваите носят духа на 20 век не само у нас,

...
Трамваите носят духа на 20 век не само у нас,
Коментари Харесай

Трамваите отново са на мода в Европа

Трамваите носят духа на 20 век освен у нас, само че и в цяла Европа. Но с изключение на украсителен детайл от градската среда, от ден на ден страни стартират да се връщат към този превоз целеустремено. Причината – Европейският съюз ускорява електрическата подвижност в опит да реализира задачата си за климатичен неутралитет до 2050 година – което значи, че излъчванията от превоза ще би трябвало да спаднат с към 90 %, написа „ Политико “.

Следваща спирка: климатичен неутралитет

В началото на месеца Съветът и Европейският парламент реализираха краткотрайно политическо съглашение, с което задачата за реализиране на климатичен неутралитет до 2050-та година се трансформира в закон. В него е заложено и парниковите излъчвания да намалаят с най-малко 55 на 100 до 2030-та година по отношение на 1990-та, осведоми ЕПА. За задачата ще се сътвори европейски научно проучвателен съвет за климатичните промени, включващ 15 научни специалисти от разнообразни националности с мандат от 4 години.

Ето за какво страни като Португалия да вземем за пример взеха решение да влагат в декарбонизирания градски превоз и са изпратили тактиките си за утвърждение до Европейската комисия. „ Укрепваме система, основана преди повече от 150 години, с цел да обслужва жителите, разпръснати из нашите седем хълма, и която в този момент има добавената стойност да бъде декарбонизиран директен вид за нашия град “, разяснява пред „ Политико “ Мигел Гаспар, отговорник за подвижността в Лисабон. 

Много европейски градове са построили комплицирани трамвайни системи през първата половина на предишния век, само че множеството от тези мрежи в Западна Европа по-късно бяха бракувани, с цел да се изградят пътища за колите.

„ Лисабон разруши тази наклонност единствено с помощта на неповторимата си география “, сподели Гаспар. „ Имаше опити да се заменят трамваите с рейсове, само че те не съумяха да се изкачат по стръмните хълмове на нашия град или да обиколят тесните ни улички. “  И въпреки трамвайната система да е оживяла, съгласно Гаспар финансирането е лимитирано и някои линии са затворени през 80-те и 90-те. Миналата седмица кметът на Лисабон Фернандо Медина разгласи, че ще бъдат изхарчени 43 милиона евро за закупуване на 15 нови трамвая за мрежата.

Трамваите към този момент са тренд

Подобна наклонност се следи и в Германия. Берлин разгласи, че също ще трамвайната си мрежа. Вагони към момента се движат в източната част, разграничена в предишното от Берлинската стена. На запад обаче те са отстранени в интервала сред 1954 и 1967 година, за могат колите да се движат по-комфортно.

Германската столична сенаторка по превоза Реджин Гюнтер, част от партията на Зелените, прикани за планове за разширение трамвайните линии в старите квартали на Западна Берлин Кройцберг и Нойкьолн. Трамваите съставляват огромна част от проекта на града за увеличение на публичния превоз с спомагателни 70 километра писта, планувани през идващите 15 години. Той е на стойност 28 милиарда евро

Гюнтер споделя, че трамваите оферират добър метод за запълване на пропуските в градската транспортна мрежа, защото те са по-евтини за създаване от метрото. " Трамваите ще стават все по-важна част от прехода за подвижност в Берлин ", споделя тя.

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР