Тръмп официално номинира адвоката Кристофър Рей за поста на директор

...
Тръмп официално номинира адвоката Кристофър Рей за поста на директор
Коментари Харесай

Тръмп официално номинира адвоката Кристофър Рей за шеф на ФБР

Тръмп публично номинира юриста Кристофър Рей за поста на шеф на Федералното бюро за следствия. Това оповестява Си Ен Ен. Ако кандидатурата му бъде одобрена от сената, то Рей ще управлява ФБР през идните 10 години. „ Горд съм и разчувствуван от номинацията на президента на началник на ФБР, най-главната правоохранителна организация в света”, съобщи той.
Рей е работил в администрацията на някогашния президент на Съединени американски щати Джордж Буш – младши, от 2003 до 2005 година той е оглавявал отдела на министерството на правораздаването за наказателни каузи.

На 9 май от поста началник на ФБР бе отхвърлен Джеймс Коми.

В частната си процедура най-скорошното дело на Рей е отбраната му на губернатора на Ню Джърси Крис Кристи в по този начин наречения скандал „ Бриджгейт”, при което помощници на Кристи бяха наказани на отнемане от независимост след затварянето на моста Джордж Уошингтън като акт на политически реваншизъм.

Този факт ще бъде употребен за нанасяне на удари по Рей от страна на демократите, които са мощно чувствителни към независимостта на идващия шеф на ФБР в миг, когато бюрото проверява хипотетичната интервенция на Русия в изборите за президент в Съединени американски щати и връзките на Тръмп с Кремъл.

Рей, в случай че бъде утвърден за поста, няма да управлява следствието, тъй като министерството на правораздаването назначи някогашния шеф на ФБР Робърт Мюлер за специфичен консултант, който да следи хода на следствието.

„ Кристофър Рей познава по какъв начин работи министерството на правораздаването. Той не е политик и има богат опит що се отнася до използването на федералните закони”, съобщи сенатор Шелдън Уайтхаус, демократ от роуд Айлънд и член на комисията за правораздаване. „ Въпреки това, той ще би трябвало да потвърди, че ще се стреми да отбрани независимостта на бюрото. Тази самостоятелност е по-важна от всякога”, сподели още той.

Рей е изиграл съществена роля след атентатите от 11 септември 2001 година, подпомагайки правната система на страната да се приспособи към новата действителност, основала се след терористичните офанзиви. Той има опит в работата с Коми и Мюлер. В качеството си на началник на наказателния отдел на правосъдното министерство от 2003 до 2005 година главните старания на Рей в работата му са ориентирани към превъзмогването на свадите с измамите в корпоративния свят.

Преди да се причисли към министерството на правораздаването във Вашингтон през 2001 година като асистент на основния прокурор, Рей е работил като федерален прокурор в Атланта. Той е приключил университета в Йейл през 1989 година, дипломирал се е от школата по право в Йейл през 1992 година.

Превод и редакция; БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР