Тръмп и Си договориха възстановяването на търговските преговори по време

...
Тръмп и Си договориха възстановяването на търговските преговори по време
Коментари Харесай

Отлагането на част от американските мита за Китай предизвика слаби надежди

Тръмп и Си договориха възобновяване на комерсиалните договаряния по време на срещата на Г-20

Китай и Съединени американски щати към момента са надалеч от комерсиално съглашение. Вчерашното решение на американския президент Доналд Тръмп да анулира част от митата за Китай пристигна също толкоз изненадващо, колкото и решението му да ги наложи. Във вторник Службата на американския търговски представител заяви, че влизането в действие на новите мита от 10% за някои артикули е анулирано, а Тръмп се аргументира с желанието спорът да не се отрази върху продажбите преди коледните празници.

Решението беше признато с възторг на пазарите, като водещите показатели на Уолстрийт завършиха търговията с покачване - S&P 500 напредна с 1.5%, а доминираният от софтуерни компании Nasdaq - с 1.9%. Въпреки това анализатори настояват, че това ще провокира единствено краткотрайно облекчение, защото двете страни към момента са надалеч от съглашение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се отсрочва

От известието на Службата на американския търговски представител излиза наяве, че от спомагателните мита от 10% се освобождават артикули като преносими компютри и мобилни телефони. Допълнителните мита пък ще бъдат отсрочени до 15 декември за друга група артикули като компютри, компютърни монитори, конзоли за видеоигри, избрани играчки и някои продукти при обувките и облеклата. Отделна група от артикули, свързани " свързани със здравето, сигурността, национална сигурност и други фактори " също ще бъде напълно освободена. Така, по оценка на Bloomberg, общият размер на вноса, който ще бъде в допълнение обмитен от 1 септември, както беше планувано, възлиза на 110 милиарда $.

" Правим това поради Коледния сезон, ако някои мита окажат резултат върху американските консуматори ", аргументира решението си Тръмп. Досега президентът отхвърляше, че спорът с Китай може да има негативни последици за потребителите вкъщи. Въпреки това Тръмп добави, че досега резултатът е " на практика никакъв ".

Без прекалено много оптимизъм

Повечето анализатори са съгласни, че отстъпката на Тръмп надали ще провокира неотдавнашен завършек на продължаващия към този момент над година спор с Китай. Всъщност, както отбелязва в разбор Financial Times, забавянето на въвеждането на митата се вписва в познатия метод на Тръмп към Китай, при който президентът ускорява напрежението и " тества " толерантността на пазара, след което минава към по-малко враждебна позиция.

Точно съгласно упованията на пазарите последва позитивна реакция, само че това не значи, че икономисти и представители на бизнеса са си отдъхнали. Вашингтон и Пекин не престават да имат неразбирателства по съществени точки, и макар последната отстъпка, Тръмп продължава с нападателния си звук към Китай. Или както обобщава обстановката Елена Дъгар, ръководещ шеф в Moody’s: " Тази привидна деескалация в настоящата напрегната обстановка може да се окаже краткотрайно облекчение. Отношенията сред двете най-големи международни стопански системи ще останат противоречиви и ще се лимитират с периодически стъпки към компромис. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР