Тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък отвори врати за посетители.

...
Тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък отвори врати за посетители.
Коментари Харесай

С безплатен вход: Отвориха за посещение гробница Оструша

Тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък отвори порти за гости. Изцяло реставрирана, гробницата към този момент може да бъде посещавана от туристи, като входът в оборудването е свободен.

Историческият комплекс се намира на пътя сред Казанлък и Шипка.   

„ Това е един от най-хубавите храмови комплекси от тракийската ера в Долината на владетелите. Комплексът Оструша датира от началото на IV век преди Христа “, изясни доктор Момчил Маринов, шеф на Исторически музей „ Искра “ в Казанлък.

 Некрополът при Требенище: Показват неповторими находки от 3 разнообразни страни България 1 мин. Некрополът при Требенище: Показват неповторими находки от 3 разнообразни страни  Откритията на 2023 година: НИМ с галерия на скъпи археологически находки България 1 мин. Откритията на 2023 година: НИМ с галерия на скъпи археологически находки  Дипломатически скандал: Сунак и Мицотакис се скараха за статуи и фризове от Античността Тази събота и неделя 2 мин. Дипломатически скандал: Сунак и Мицотакис се скараха за статуи и фризове от Античността  Символите на предишното през днешния ден: Къде се съхраняват паметниците на социализма? Тази събота и неделя 5 мин. Символите на предишното през днешния ден: Къде се съхраняват паметниците на социализма?  Некрополът при Требенище: Показват неповторими находки от 3 разнообразни страни България 1 мин. Некрополът при Требенище: Показват неповторими находки от 3 разнообразни страни  Откритията на 2023 година: НИМ с галерия на скъпи археологически находки България 1 мин. Откритията на 2023 година: НИМ с галерия на скъпи археологически находки  Дипломатически скандал: Сунак и Мицотакис се скараха за статуи и фризове от Античността Тази събота и неделя 2 мин. Дипломатически скандал: Сунак и Мицотакис се скараха за статуи и фризове от Античността  Символите на предишното през днешния ден: Къде се съхраняват паметниците на социализма? Тази събота и неделя 5 мин. Символите на предишното през днешния ден: Къде се съхраняват паметниците на социализма?

Според него всеки един клиент може да види изцяло гратис автентичен тракийски строеж на един от най-представителните храмови комплекси.

„ Всичко, което може да се види и да се съпреживее, е в оригинал. Камерата е извънредно въздействаща – това е един голям каменен саркофаг. Той е изкраден от един каменен монолит, който тежи над 60 тона. Но най-ценното тук са фреските, които са направени по тавана отвътре на камерата “, описа още доктор Маринов.

Снимка: bTV

Той сподели стоманени скоби, които свързват каменните блокове. „ Само тук те могат да бъдат видени в оригинал. Това е било гаранцията на тракийските строители, че градежът ще е постоянен. Връзките са правени с разтопено олово “, разясни доктор Маринов.

Според него тракийските строители са били огромни майстори и точно по тази причина 25 века този комплекс е такова положително положение. „ За нас в този момент остава само задачата да опазим този строеж за идващите генерации “, акцентира той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР