Тракийски фолклорен събор „Фисекът пее” ще се проведе днес в

...
Тракийски фолклорен събор „Фисекът пее” ще се проведе днес в
Коментари Харесай

С края на лятото започват местните събори

Тракийски фолклорен събор „ Фисекът пее” ще се организира през днешния ден в село Буховци. Това оповестиха от Община Търговище. Началото на програмата е в 10.00 часа, на площада в селото. В осмото издание на събора се чакат над 150 участници от областите Добрич, Русе, Шумен и Търговище, които ще показват тракийски песни. Организатор на проявата е Народно читалище „ Развитие – 1906 “, село Буховци. На 8 септември в село Драгановец ще се организира към този момент обичайният Празник на саралията и честване на 90 години на локалното читалище „ Христо Ботев – 1927 “. Тържества във връзка 110 години от основаването на НЧ „ Просвета – 1907 “ ще се състоят на 9 септември в село Надарево. Празничната стратегия на читалищата в общината ще продължи на 14 септември, когато посетители ще чакат още веднъж в село Буховци за Празника на мекицата. На 22 септември е Традиционният общински празник „ Под крушата на осенската поляна “, отдаден на Деня на независимостта на България. Тази година в него ще взе участие група „ Вакали “. Читалищата от общината ще показват галерия, с надслова: “Есен в буркани “. Седмият фестивал на националното творчество „ Сребърни пафти “ ще събере посетители и участници на 24 септември в село Острец.
Във Вълчи дол, Варненско с обичайните „ национални борби” и фолклорен празник продължава празничната стратегия във връзка 43 години от оповестяването на Вълчи дол за град, излиза наяве от известие на общината. Днес ще бъде празничен ден, който ще предложи разнообразна стратегия от спортни и музикални мероприятия. От 9.30 часа стартират обичайните „ национални борби”, проведени в чест на почетния жител на град Вълчи дол – Петко Сираков. От 12.00 часа във футболна борба на дребни малки врати един против различен ще се изправят детските тимове на „ Вихър” – Вълчи дол и „ Спортист” – село Михалич. Общинският фолклорен празник стартира два часа по-късно. В него ще вземат присъединяване самодейни сформира от всички читалища от общината. Вечерната стратегия ще стартира в 19.00 часа. Професионален фолклорен отбор „ Добруджа”, артистът Лазар и поп-фолк звездата Анелия ще предложат на феновете незабравимо шоу и страсти.
В Смолян ще се организира Второ Национално ревю на локалните породи овце в Родопите под надпис: „ Овцевъдството – наше минало, настояще и бъдеще”. Началото на ревюто ще бъде в 11.00 часа през днешния ден до параклиса „ Св. Дух” на Смолянските езера, оповестиха от пресцентъра на Община Смолян. Събитието се провежда от „ Асоциация за отглеждане на Среднородопска, Каракачанска, Родопски цигай овце и Каракачански кон” със съдействието на земеделското министерство. Събитието ще се открие публично от министъра Румен Порожанов в 12.00 часа, оповестяват уредниците. Събитието се реализира с партньорството на Община Смолян. В рамките на ревюто ще бъдат показани животни от обичайни за района породи: овце от породите Среднородопска, Каракачанска и Родопски цигай; Родопско късорого говедо; Каракачански коне и овчарски кучета. В програмата на събитието са планувани конкурс, в който ще бъдат отличени най-хубавите животни от съответната порода; показване на млечни артикули от локални фермери и дегустация на обичайни натурални храни. Ще има проведен безвъзмезден превоз, който ще потегля от Автогара Смолян в 10.00 и 10.30 часа. Изложението ще е придружено от фолклорна стратегия с жива музика и национални танци, в която ще вземат присъединяване Валя Балканска, Петър Янев и други
В Банско се планува с концерт на Драгана Миркович да завърши " Банско Балкан Фест “, който се организира от 1 септември в града, прецизират в известие от пресцентъра на община Банско. Лятната фестивална столица събра паметни български, сръбски и гръцки реализатори. Сръбската прима Драгана Миркович, която повече от 30 години е на върха на музикалната сцена, ще пее в Банско и ще се причисли към фестивала довечера. Още една сръбска изпълнителка – Злата Джуркович, ще подгрее публиката през днешния ден, преди неотразимата Драгана. Освен коронована Мис Сърбия, Злата е реалити звезда и обичана певица на футболиста на „ Атлетико Мадрид “ Зоран Негуш, който ѝ заплати 7 000 евро, с цел да му изпее три песни на рождения ден на капитана на „ Манчестър Юнайтед “ Неманя Видич. Това е първото присъединяване на красивата сръбкиня в български фестивален формат.
Водещ на празненството на неравноделния темп и горещата източна кръв ще бъде небезизвестният Борис Солтарийски, прецизира организация Фокус. Специално за почитателите, уредниците са обезпечили спомагателни LED екрани, които да разрешат на всички, пристигнали в Банско, да слушат и гледат своите обичани реализатори. Входът е свободен.
Припомняме, че през днешния ден с величествен концерт на Васил Найденов ще зарадва жителите и гостите на Димитровград във връзк с честванията на 70 години от основаването му.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР