Тръгват проверки на рибните тържища преди Никулден.Инспектори на Българската агенция

...
Тръгват проверки на рибните тържища преди Никулден.Инспектори на Българската агенция
Коментари Харесай

Тръгват проверки на рибните тържища преди Никулден

Тръгват инспекции на рибните борси преди Никулден.

Инспектори на Българската организация по сигурност на храните започнаха инспекциите от пазар „ Краснодар ” в Бургас.

" Там се предлага най-вече охладена риба, само че има и замразена. При замразените риби следим дали се съблюдава температурният режим - наложително от -18 до -25 градуса. Досега сме открили нарушавания, свързани с нерегламентирана търговия в обекти, които не са регистрирани в Агенцията по храните. Към момента сме съставили единствено един акт ", заяви пред БГНЕС контрольор Илияна Митева.

Тази година обаче никулденската софра ще мине без прясна черноморска риба, споделят продавачите. " Този година имаме едва предложение на прясна черноморска риба. Няма нито чернокоп, нито паламуд. Турук има малко и лефер също. Това въздейства и на цените, които са високи. Няма и по тази причина риболовците ни продават рибата по-скъпо. Ние я продаваме с спомагателна надценка не повече от два лв. ", споделя търговецът Киряк Киряков.

На пазара обаче шараните са в обилие, само че цената им е по-висока - 8 лв. за кг, в съпоставяне със 6 лв. предходната година.

„ За да се подсигурява сигурността на рибата, търговците би трябвало да съблюдават избрани стандарти, в това число поддържане на температурата за предпазване на рибата, покриване със слузест филм. Хубавата риба би трябвало да е с бистри и изпъкнали очи, както и прибрани хриле към тялото ”, изясняват специалистите от БАБХ.

Проверките ще обгръщат комерсиалната мрежа, рибните пазари и заведенията за публично хранене в цялата страна, с акцент върху произхода на рибата, съществуването на нужните документи за сигурност и качество, както и изискванията за предпазване. Те ще продължат до 7 декември. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР