Трагедия в Уганда: 25 жертви при нападение в училище. Най-малко

...
Трагедия в Уганда: 25 жертви при нападение в училище. Най-малко
Коментари Харесай

Трагедия в Уганда: 25 жертви при нападение в училище

Трагедия в Уганда: 25 жертви при нахлуване в учебно заведение. Най-малко 25 души са били убити в учебно заведение в Западна Уганда от бойци, свързани с групировката " Ислямска страна ", заяви Би Би Си.

Други осем души остават в сериозно положение след нападението в учебното заведение в Лхубириха, Мпондве.

" До момента от учебното заведение са извадени 25 тела, които са трансферирани в болничното заведение в Бвера ", съобщи представителят на националната полиция Фред Енанга в изказване в събота.

По време на нападението в петък вечерта е било опожарено общежитие в учебното заведение и е бил ограбен хранителен магазин, добавя той.

По данни на осведомителна организация Агенция Франс Прес редица възпитаници към момента са в неопределеност, като има опасения, че десетки от тях са били отвлечени.

Нападателите са избягали към националния парк " Вирунга " - най-старият и най-големият народен парк в Африка, в който живеят редки типове животни, в това число планински горили.

Милициите, в това число АДС, също употребяват голямата територия, която граничи с Уганда и Руанда, като укритие.

Нападението против учебното заведение, което се намира на по-малко от два километра от границата на Уганда с ДРК, е първото сходно нахлуване против угандийско учебно заведение от доста години насам.

През юни 1998 година 80 възпитаници са изгорени в общежитията си по време на нахлуване на АДС против Техническия институт Кичуамба покрай границата с ДРК. Повече от 100 възпитаници бяха отвлечени.

АДС е основана в Източна Уганда през 90-те години на ХХ в. и подвига оръжие против дългогодишния президент Йовери Мусевени, обвинявайки държавното управление в гонене на мюсюлманите.

След разгрома ѝ от угандийската войска през 2001 година тя се реалокира в провинция Северно Киву в ДРК.

През последните две десетилетия бунтовниците от ADF работят на територията на ДРК.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР