Трафик НюзБългария отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски.

...
Трафик НюзБългария отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски.
Коментари Харесай

Дела трябват, а не думи! Отбелязваме 146 години от гибелта на Васил Левски

Трафик Нюз

България отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски. Историците спорят дали той е погубен от османската власт на 18 или 19 февруари по нов жанр. Затова и в двата дни има публични празнувания.

Васил Иванов Кунчев – Левски е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Известен като Васил Левски и Апостола на свободата. Идеолог и уредник на българската национална гражданска война, създател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български народен воин. Левски е един от ония политически мъже, който още приживе с хрумвания, храброст и предприемчивост, с единение на думи и каузи печели самопризнание, а след героичната си крах става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развиване.

Вътрешната революционна организация, основана и ръководена от Васил Левски, освен бележи връх в дълголетното освободително дело, само че и стои в основата на идващото развиване на българската национална гражданска война – на Априлското въстание и освобождението на България от османско господство. Наред с националните си измерения Вътрешната революционна организация е достижение и за европейското национално-революционно и демократическо придвижване през ХІХ век.

Васил Левски е пореден бунтовник – демократ и герой за “свята и чиста република ” и на първо място за независимост – персонална, национална, общочовешка. Той е герой за равноправието сред народите, за политически и цивилен права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото.

Наред с историческите си заслуги, Левски е неизменим “Апостол на българската независимост ” и синоним на политическия и духовен блян на българина.

Ето и някои мисли на Левски, които си заслужава да си напомним през днешния ден:

" Дела трябват, а не думи "

" Всеки, каквото заслужи, да му се припомня "  

" Ако ли от нийде не иде помощ, работата си е работа "  

" Трябва да бързаме, няма кой да ни чака "  

" Работим чисто български и не желаеме да се водим по никого отвън Българско "  

" Ако спечелвам, печели цялостен народ, в случай че изгубвам, изгубвам единствено мене си! "  

"...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме "  

" На такива хора дай работа, които са разсъдителни, непрекъснати, безстрашливи и великодушни! Без тия едно да липсва на лидерът на тая свята работа, то той ще я улайнени "  

" Гледай националната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш "

" Без изпит не е признат никой "

" Трябва изпит за всеки. Защото има образци: Днес е човек, а на следващия ден - магаре "

" Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, тъй като тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате. "

" Всичко се състои в нашите задружни сили, против тях не може да противостои и най-силната буря "

" Братя, възобновлението на нашата славна преди страна, отърванието ни от проклети агаряни, с цел да си добие първата чест и популярност нашето благо родно място Българско, най-после да бъдем равни с другите европейски нации, зависи от нашите лични задружни сили. Като е така вам, вам надлежи да се покажете почтени, правилни и неустрашими във всяко отношение. "

" От на никое място помощ не можем да чакаме, нито пък да желаем, каквото създадем, сами да си го създадем, по този начин е по-редно и за нази си е… ".

" Народе???? "

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР