Трафик на кучета от България за Западна Европа подозират собственици

...
Трафик на кучета от България за Западна Европа подозират собственици
Коментари Харесай

Трафик на кучета от България за Западна Европа подозират собственици на безследно изчезнали домашни любимци

Трафик на кучета от България за Западна Европа подозират притежатели на безследно изчезнали домашни любимци. В обществените мрежи обявите за изчезнали животни са в обилие, само че от Столична дирекция на вътрешните работи оповестиха, че от началото на годината до края на октомври в София са подадени едвам пет публични сигнала.

На този декор от неправителствения бранш създават план, който цели да изкара от анонимност хората, които продават в интернет животни, които след това могат да се окажат заболели, крадени или незаконно развъдени.

Валентина към този момент четири месеца търси безследно изчезналото си 10-годишно чихуахуа. През юли Белинда, която се нуждае от характерно лекуване, се изгубва в една от директните до НДК.

" Няма никаква сигурна индикация какво се е случило и къде е Белинда. Обявихме премия от 2000 лв., една седмица по-късно или две изчезна същото куче. За него оповестиха 5 хиляди лв. ", съобщи Валентина Милова.

Парите обаче не подтикват никого. Стопанката на Белинда позволява, че е допустимо някой да е намерил и задържал кучето, то да е било препродадено по противозаконен метод или даже да е станало жертва на трафик на животни. Виждала е разгласи в непознати уеб сайтове, в които се оферират за продажба български кучета, неизвестно по какъв начин изнесени зад граница.

" Куче като Белинда със съответната порода е към 1500 евро, а куче бездомно и отишло там за " осиновяване " е 500 евро. На осиновителите от Западна Европа това им е безумно на ниска цена, тъй като животните при тях са доста скъпи ", добави Валентина Милова.

Всеки ден и в български уеб сайтове за продажба се появяват доста разгласи за продажба на кученца. Рядко обаче е ясно каква е историята на животните в тях. Затова от фондация " Четири лапи " осведомят хората защо да внимават. Така че да не се окаже, че кучето, което си купуват, е тежко болно, нелегално развъдено или даже откраднато.

" Един пазар, в който може да взе участие на практика всеки, защото той съвсем не е контролиран, приет за проблем на проведената престъпност от Европейската комисия, единствено в България 5000 разгласи дневно излизат в най-популярните уеб сайтове ", добави Тихомир Димитров от фондация " Четири лапи ".

" Това, което се опитваме сега да реализираме, е внедряването на профилиран програмен продукт, който при стартиране на публикация за продажба на животно ще ревизира неговия номер на микрочип, за това дали е обвързван със съответния притежател, дали притежателят е регистриран като разплодник, дали развъдникът дава отговор на законовите условия ", разяснява Ивелина Иванова от фондация " Четири лапи ".

" Питайте къде е майката, поискайте да я видите даже, вижте връзките сред тях - дали са разграничени скоро, дали не са, почти на какъв брой е животинчето, за това би трябвало да свидетелства някакъв паспорт, има ли микрочип, по кое време е било последно на ветеринар, какви проучвания са му правени ", сподели още Тихомир Димитров от фондация " Четири лапи ".

Сред изчезналите кучета, с изключение на дребни породи, има и едри - в два от формалните сигнала, подадени към Столична дирекция на вътрешните работи, става въпрос за кане корсо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР