Традиция е на Великден да се приготвят не само яйца

...
Традиция е на Великден да се приготвят не само яйца
Коментари Харесай

Как да направим традиционен великденски хляб по италиански

Традиция е на Великден да се подготвят освен яйца и козунаци, само че и разнообразни по форма и типове хлябове. Всяка страна има своите присъщи печива, които наложително участват на празничната софра.
 Как да сварим яйцата за Великден без да се счупят и напукат
Как да сварим яйцата за Великден без да се счупят и напукат

Няколко лесни трика

В Италия обичайно се подготвя така наречен великденски самун с боядисани яйца. Той е сладостен на усет и в разнообразни форми - обикновено на венец или сплетен на плитка. Приготвен по този метод той е освен апетитен, само че и наподобява толкоз красиво, като че ли е изработен в професионална фурна. А в действителност е елементарен за подготвяне вкъщи - както настояват от Parade.

Необходими артикули
1 ч.ч. пълномаслено мляко ½ ч.ч. захар 2 огромни яйца 1 с.л. суха мая ситно настъргана кора от 1 лимон 2 ч.л. семена от анасон 1½ ч. л. сол 5 ч.ч. бяло брашно 6 с.л. несолено масло, със стайна температура
За украсата
6 боядисани яйца 1 жълтък, разрушен с 1 ч.ч. пълномаслено мляко 2 ч.л. цветни захарни украшения (пръчици)
Начин на подготвяне

За изработката на тестото в купа смесваме млякото, захарта, яйцата, маята, лимоновата кора, семената от анасон и солта. Разбъркаме, по опция с миксер, на ниска скорост, до приемане на еднородна примес. Постепенно се прибавят 3 ½ чаши брашно, до момента в който се получи гъсто тесто. Прибавя се и маслото - поетапно, с цел да попие добре в тестото. Бавно се прибавя и останалата част от брашното - до момента в който тестото спре да се залепва по купата.
 Снимка 614050

Върху леко набрашнена авансово повърхнина, започваме да месим полученото тесто за към 10 минути. При потребност се прибавя още брашно - до момента в който тестото стане безпрепятствено, еластично и леко лепкаво.

Следващата стъпка е да намажем дъното на огромна купа с масло, в която слагаме тестото. Покриваме го компактно с найлоново фолио и го оставяме да престои на топло място, до момента в който удвои размера си (около 1 ¼ час).
 Снимка 614049

След като измине нужното време, тестото се разделя на три равни елементи. Предварително всяка част би трябвало да бъде усукана сходно на въже. Трите елементи се слагат паралелно една на друга стартират да се сплитат на плитка. Така завършеното тесто се поставя в тава, покрита с хартия за печене.

Отново покриваме тестото и го оставяме (приблизително към час) да престои на топло, до момента в който още веднъж удвои размера си. През последните 15 минути на втасване вмъкваме боядисаните яйца в " шевовете " на плитката. Намазваме тестото с яйчената глазура и поръсваме с цветните украшения.

Хлябът се пече в авансово загрята на 180 градуса фурна, до момента в който стане златистокафяв на цвят - почти за към 30 минути. Добре е да бъде охладен изцяло, преди да се нареже.
 Великден, храната, диетите и за какво би трябвало да си позволим да прегрешим на празника
Защо би трябвало да нарушим диетата си по Великден

И по какъв начин да се насладим на прегрешението
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР