Традиционно шествие по случай Деня на българската просвета и култура

...
Традиционно шествие по случай Деня на българската просвета и култура
Коментари Харесай

Върви, народе възродени!

Традиционно шествие по случай Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност - 24 май, мина в центъра на София. Начело бяха президентът Румен Радев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Гвардейски внушителен духов оркестър извърши химна на българската култура "Върви, народе възродени ".

Под тържествените звуци на песента стотици жители се насочиха от постройката на президентската администрация по бул. "Цар Освободител " към паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

От постройката на Българска академия на науките към шествието се причислиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и ръководителят на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски, както и учени от академията. В празника участваха доста деца, които носеха флагове, балони и цветя.

В шествието участваха представители на Българската православна черква, общественици и политици. По-рано през днешния ден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " беше отслужен молебен за 24 май.



Празнични шествия имаше в цялата страна.

24 май е най-хубавият български празник. Ние в действителност честваме това, което ни свързва - писмеността, образованието. Денят на българската култура и просвета и славянската книжовност се празнува от сънародниците ни по целия свят, означи министърът на образованието Красимир Вълчев.



По думите му това е празник на бъдещето, защото "чрез образованието ние ще пребъдем ".

70 възпитаници от Македония и Албания дойдоха в България по самодейност на Фондация „ Българска памет “. Те бяха специфични участници в празничното шествие на 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий и празник на българската култура и просвета. Заедно със своите съученици от Частно приблизително учебно заведение „ Цар Симеон Велики “ те уважиха делото на светите братя.



Съвместната самодейност сред Фондация „ Българска памет “, ЧСУ „ Цар Симеон Велики “ и учебните заведения от Македония и Албания се организира за поредна година и е част от интензивностите на Фондацията за трансгранично съдействие и интеграция, социализация и европейска вероятност на младежите в България и българските общности от историческата диаспора в прилежащи на Европейски Съюз страни – Сърбия, Република Македония (БЮРМ), Албания, Молдова и Украйна.



„ Буквите и книжнината родиха България, сътвориха българския народ”. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави жителите и гостите на град Велики Преслав по случай 24 май – Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност. Вицепрезидентът поведе през града празничното шествие, в което се включиха ученици на детски градини, възпитаници, учители, дейци от национални читалища от цялата община, жители.

„ Днес в цяла България ще се чува името на Велики Преслав, тъй като отсам, от огромната и могъща Преславска книжовна школа стартира духовното раждане на българския народ “, съобщи в приветственото си слово Илияна Йотова. Вицепрезидентът изрече думи на признателност към жителите на Велики Преслав, към кмета Александър Горчев и Общинския съвет за напъните, с които съхраняват българщината и античната ни просвета и популяризират старините ни, „ с цел да може всеки, който отиде в Дворцовия комплекс и се помоли в Кръглата черква, да се усеща блажен “.



Инициативата „ Ние пишем на кирилица” сплоти млади социалисти от цяла България по случай Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост- 24 май. Идеята на плана е младежите да напомнят стихове на класици на българската литература на своите съграждани на един от най- светлите българските празници.

Младежи от София, Благоевград, Пловдив и Варна се включиха в акцията. Те проведоха походи из централните елементи на градовете, в които подаряваха на съгражданите си книгоразделители с логото на акцията „ Ние пишем на кирилица “ и свитъци със стиховете на Яворов, Дебелянов, Далчев и други български писатели.



"Просветата и вярата са пазители на националното ни достолепие.Те са скъпият подарък на Светите равноапостоли Кирил и Методий. " Това написа във фейсбук водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която през днешния ден бе и на празничното шествие по случай 24 май с президента на България Румен Радев. "Тяхното дело е съдбовно за България и за целия славянски свят. То носи освен книжовност, само че и нематериалност, просвета и напредък. То ни сплотява и съхранява. Поклон и благодарност пред Светите братя! Да ги почетем, като опазим чистотата на езика си, силата на книгите си и свободата на духа си.Честит празник, българи! ", споделя още тя.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР