„Традиционно избирателите на ДПС не използват преференциите при гласуване на

...
„Традиционно избирателите на ДПС не използват преференциите при гласуване на
Коментари Харесай

Ръст на преференциите: Най-много при ГЕРБ-СДС, най-малко при ДПС и ИТН

„ Традиционно гласоподавателите на Движение за права и свободи не употребяват преференциите при гласоподаване на избори. Но на тези избори минимум преференции са употребявани и от гласоподавателите на „ ИТН “ (там има единствено две пренареждания в листи), сподели пред БНР Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда.

По думите ѝ гласоподавателите на " ИТН " са дали своят вот най-вече за водачите на листи.

" В регион Кърджали да вземем за пример, където Движение за права и свободи е водеща мощ, там единствено към 23% от гласоподавателите са дали своят вот с преференция. Но в региони, където Движение за права и свободи въпреки всичко са имали шансове да получи мандат - като Враца, Кюстендил, Монтана и София-област - гласоподавателите много по-често са употребявали преференция ", разясни Лазарова.

Над 43% от гласоподавателите на тези избори са употребявали преференциален избор. Общо 157 са пренарежданията в листите на 6-те водещи партии, без да включваме водачите.

" Наблюдава се растеж в преференциалното гласоподаване на тези избори. С най-вече преференции са дали своят вот гласоподавателите на обединенията ГЕРБ-СДС - към 54% са дали своят вот по този метод. При тази коалиция има две от най-значимите разбърквания и преференциите са изпреварили водачите на листи, като са минали 7% предел. На българите от ден на ден им харесва да гласоподават преференциално, нещо като протест на локалните гласоподаватели против централата - подобен е образецът с гласуването за Кирил Ананиев, лидер на листа на ГЕРБ-СДС ", заключи Лазарова.

Тя уточни, че преференциалният избор постоянно е бил инструмент за следене на следения избор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР