Традиционният кариерен модел вече е станал неадекватен, заради изкуствения интелект

...
Традиционният кариерен модел вече е станал неадекватен, заради изкуствения интелект
Коментари Харесай

AI променя вида и локацията на най-платените работни места

Традиционният кариерен модел към този момент е станал несъответстващ, поради изкуствения разсъдък и роботиката

Изкуственият разсъдък ще сътвори нови работни места, само че те може да не са в същите елементи на страната и даже да не са в същата страна, където автоматизацията е понижила заетостта

През миналата година организациите по света са насочили много фокусирано вниманието си към въпроса по какъв начин работните места, „ отнети ” от хората поради автоматизацията, ще окажат въздействие върху обособените експерти. Това сподели шестият годишен отчет за трендовете при човешкия капитал на Deloitte – „ Възходът на общественото дружество ”.

Според резултатите от проучванията, над 4 от 10 компании считат, че автоматизацията ще има огромно влияние върху работните места. 61% споделят, че към този момент „ интензивно препроектират ” работните места поради навлизането на изкуствения разсъдък и роботиката.

В този подтекст фирмите и обособените хора сякаш осъзнават, че обичайният кариерен модел към този момент е станал несъответстващ в днешно време. 60% от интервюираните считат, че построяването на нови модели на работа и нови и умения за кариера е доста значимо. Само 14% обаче са подготвени да отговорят на това предизвикателство.

Доколко паниките на промишлеността са основателни – може да се поспори. Доста по-малко са работните места, които са „ в риск ” от автоматизиране, с помощта на изкуствения разсъдък и роботиката, в сравнение с се смяташе до момента, сподели пък неотдавна оповестено проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Новото изследване е контрапункт на ширещото се терзание, че доста от хората ще станат непотребни, поради роботите и изкуствения разсъдък.

Анализ от 2013 година на учените от университета в Оксфорд Карл Фрей и Майкъл Озбърн беше предизвестило, че към 47% от работните места в Съединени американски щати са изложени на висок риск да бъдат автоматизирани. Изследванията на Фрей и Озбърн сякаш зададоха тона на огромна част от актуалния спор по отношение на автоматизацията, а посланието им бе повтаряно неведнъж в други изследвания.

Според разбора на Организацията за икономическо сътрудничество и раз обаче тези страхове са ненапълно пресилени. Изследователите са открили, че единствено 14% от работните места в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз – което включва Съединени американски щати, Англия, Канада и Япония – са „ мощно автоматизируеми ”, което значи, че вероятността да бъдат автоматизирани е 70% или повече. Тази прогноза е надалеч по-малко страшна от онази на Фрей и Озбърн, макар че не трябва да бъде огромно утешение, тъй като се равнява на към 66 милиона изгубени работни места.
още по тематиката
Това, което най-вероятно би трябвало да е в центъра на вниманието, е в действителност по какъв начин автоматизацията трансформира работните места. Изкуственият разсъдък и роботиката няма възможност да причинят голяма безработица, само че това не значи, че не трябва да се тормозим за въздействието им върху работните места.

„ Не се безпокоя за безработицата поради технологиите ”, споделя Лаура Тайсън, изтъкнат икономист в бизнес-школата „ Хаас ” при Калифорнийския университет в Бъркли. „ Но се тормозя за качеството на основаните нови работни места и за мястото, където те се отварят ”.

Говорейки по време на EmTech Digital – годишна конференция за изкуствен интелект, проведена от MIT Technology Review, Тайсън предложи да се обърне внимание на резултатите от възходящата автоматизация през последните 30 години. Това, което знаем, съгласно Тайсън, е, че автоматизацията е „ лишила ” доста работни места, свързани с рутинност. Особено мощно наранени са работни места със „ междинен клас ” умения и междинни приходи като тези в производството.

„ Ние знаем от предишното, че работните места, които изискват невисок клас умения, са с по-голяма възможност да бъдат автоматизирани ”, сподели Тайсън. „ Тревожното е неравенството в приходите ”.

Едновременно с това автоматиката и ИИ ще основат и нови работни места. Но, споделя Тайсън, тези нови работни места може да не са в същите елементи на страната и даже да не са в същата страна, в които заетостта е била понижена поради автоматизацията. И това основава незадоволеност и безпокойствие у хората.

Друг фактор, който би трябвало да се има поради, е това, че скоростта на смяната през днешния ден е доста по-бърза спрямо времето, когато бе следена сходна наклонност на загуба на работи места – ерата на индустриалната гражданска война. Сегашният ритъм на смяна слага някои значими въпроси без отговор. Можем ли да измислим метод да преквалифицираме служащите, които губят работните си места? А в случай че да – то кой ще заплати за тяхното ново образование?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР