Традиционната годишна среща на заместник-началниците на отбраната на държавите-участнички в

...
Традиционната годишна среща на заместник-началниците на отбраната на държавите-участнички в
Коментари Харесай

Делегация на Министерството на отбраната участва в годишната среща на заместник-началниците на отбраната от Процеса SEDM


Традиционната годишна среща на заместник-началниците на защитата на държавите-участнички в Процеса SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process DCHOD Meeting) беше извършена през днешния ден, 14 юни, в Конгресния център „ Брдо “ в гр. Кран,  Словения, в границите на българското ротационно председателство на Процеса (2021-2023 г.) Дейностите по подготовката и провеждането ѝ бяха осъществени от Министерството на защитата на Словения в съдействие с българския Секретариат на SEDM, оповестиха от ведомството.

Участниците в срещата разискаха постигнатия прогрес и опциите за по-нататъшно развиване на SEDM, както и други настоящи въпроси на районното съдействие в региона на сигурността и защитата. Секретариатът на SEDM и многонационалната бригада „ Югоизточна Европа “ (SEEBRIG) изнесоха презентации за осъществените действия в интервала от миналата среща на заместник-началниците на защитата на държавите-участнички в Процеса SEDM през 2021 година

Беше предоставена опция представителите на щабовете на защитата от  страните от SEDM да срещнат участниците в срещата с позициите на своите страни по ситуацията в Украйна. Във всички изявления беше наказана експанзията на Руската федерация и бяха отправени апели за неотложно преустановяване на военните дейности и евакуиране на съветските войски от територията на Украйна.

В края на срещата беше призната обща декларация на заместник-началниците на защитата. Договорено беше провеждането на последваща среща в този формат в средата на 2023 година в Италия.

Във форума участваха заместник-началници на защитата и представители на страните-членки и наблюдаващи от Процеса SEDM, Щаба на многонационалната бригада „ Югоизточна Европа “ (SEEBRIG), Центъра за съдействие в сигурността (RACVIAC), Програмата на Организация на обединените нации за развиване (UNDP/SEESAC), както и на Съвета за районно съдействие (RCC).

Той беше открит с видео-обръщение от заместник-министъра на защитата на Република България и ръководител на Процеса на срещи на министрите на защитата от Югоизточна Европа (PMSC/SEDM-CC) Йордан Божилов, след което активността му беше ръководена от  Директора на Секретариата на SEDM Даниела Григорова - шеф на отдел „ Двустранно и районно съдействие “ - МО. Българската делегация включваше бригаден военачалник Радостин Илиев - шеф на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “, и полковник Венцислав Василев  от отдел „ Двустранно и районно съдействие ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР