Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония

...
Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония
Коментари Харесай

Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония

Традиционен шинтоистки обред постави завършек на ерата Хейсей в Япония За народа, който обича българското хорово изкуство и кисело мляко, настава нова епоха. Японският император Акихито публично абдикира през днешния ден, отстъпвайки Хризантемовия престол на най-големия си наследник Нарухито. Причина за първата от 200 години абдикация в Япония е здравословното положение на монарх а.

Управлението на император Акихито завършва публично през днешния ден в среднощ. Последният му ден стартира с обичаен шинтоистки обред, по време на който той заяви проектите си на митологичните предшественици на японското императорско семейство. Кратката гала по абдикацията му се състоя в Боровата зала на Императорския замък, където камерхерите внесоха страни и частни печати, както и свещени меч и декорации, считани за знаци на династията. Акихито разгласи отдръпването, отправяйки молитва за мир:

ICYMI: Japan's Emperor Akihito began his abdication rituals at a Shinto shrine today, his last day as emperor
— TicToc by Bloomberg (@tictoc)

" Днес императорските ми отговорности ще приключат. От възкачването си на трона преди 30 години ги извършвам с надълбоко възприятие на доверие и почитание към японския народ и се считам за благополучен, че съм бил в положение да го върша. С императрицата се надяваме, че новата ера Рейва, която стартира на следващия ден, ще бъде мирна и плодотворна. Моля се с цялото си сърце за мир и благополучие за всички хора в Япония и по целия свят ".

Краткото слово на императора беше предшествано от тирада на японския министър председател Шиндзо Абе, който разгласи абдикацията. " Следвайки стъпките, направени от Негово Величество, ще дадем най-хубавото от себе си, с цел да създадем за Япония ярко бъдеще, изпълнено с мир и вяра, което да ни кара да се гордеем ", означи Абе.
 Gulliver/Getty Images-->
Абе даде висока оценка за устрема на император Акихито да споделя както насладите, по този начин и скърбите на хората и да им дава вяра и кураж, оставайки покрай него в сложни времена на естествени бедствия.

Предшествениците на Акихито рядко са общували с народа, само че той промени ролята на императора и стана прочут със съпричастността и съчувствието си. През 1991 година, две години след възкачването си на престола, дружно с императрицата наруши строгите дотогава правила и коленичи, с цел да беседва със наранени от вулканичното изригване в Нагазаки. След земетресението и цунамито през 2011 година пък императорът прави първо по рода си за японски монарх телевизионно послание, с което да даде вяра и сили за справяне с следствията от бедствието.

Именно император Акихито оказа помощ за възобновяване на репутацията на Япония след Втората Световна война, изразявайки страдание за дейностите на страната си.  Той е и първият японски монарх посетил Китай, където по време на окупацията от страна на Япония бяха убити 300 000 души, съгласно данни на китайските управляващи.

VIDEO: Emperor Akihito of Japan begins the process of stepping down from the Chrysanthemum Throne by visiting the Kashikodokoro sanctuary inside the Imperial Palace to report his abdication to his ancestors and Shinto gods
— AFP news agency (@AFP)

След войната божественият статут на японските императори е непризнат, а Акихито още повече приближава живота на владетеля до този на елементарните хора. Той е и първият, оженил се за една от тях. Срещата му с императрица Мичико е по време на тенис мач през 1957 година В свободното си време император Акихито разгласява теоретичен труд за енотовидните кучета, откакто изследва изпражненията им, които събира в дворцовата градина. Проучва и рибите гоби, като даже един от подвидовете им е кръстен на него.

59-годишният му наследник Нарухито, който ще стане 126-тия японски император към този момент съобщи, че има намерение да бъде последовател на татко си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР