Тръбите за нереализирания газопровод Южен поток ще останат на склад

...
Тръбите за нереализирания газопровод Южен поток ще останат на склад
Коментари Харесай

Тръбите за нереализирания "Южен поток" вероятно носят около една трета от печалбата на "Пристанище Варна"

Тръбите за неосъществения газопровод " Южен поток " ще останат на склад в Пристанище Варна минимум до края на 2019 година, когато изтича договорът с сдружението " Южен поток превоз ". Това сподели изпълнителният шеф на пристанището Петър Сеферов.

Според него наемните такси за тръбите образуват забележителна част от приходите на варненското пристанище, което чака облагата му за тази година да доближи 12 млн. лева при брутни финансови приходи и от близо 72 млн. лева

По данни, предоставени от държавната компания сега " Южен поток превоз " заплаща освен за складирането на към този момент доставените тръби, само че и за резервирани площи за възможни бъдещи доставки.

Колко тъкмо харчи съветското сдружение за съхранението на неизползваните тръби не стана ясно. Но още през декември 2015 година бяха оповестени данни, съгласно които единствено за 5 месеца от обработката и складирането на 65 т. тръби, с които трябваше да бъде построено морското трасе на газопровода " Южен поток ", варненското пристанище е спечелило над 2 млн. лева

Това значи, че в случай че изискванията по четиригодишния контракта за депозиране на тръбите, подписан пред 2015г. не са изменени, наемните такси за тях образуват повече от една трета от облагата на " Пристанище Варна " ЕАД.

Според предварителните проекти морският газопровод " Южен поток " трябваше да се състои състои от четири паралелни линии, ситуирани по дъното на Черно море. За всяка от тях щяха да бъдат нужни повече от 75 хиляди тръби. Част от тях и сега се съхраняват на територията на по този начин наречените складови терминали, ситуирани в пристанищата на Варна и Бургас.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сагата "Южен поток " (336)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР