Този военачалник на терена разполага с изключително усещане към паса,

...
Този военачалник на терена разполага с изключително усещане към паса,
Коментари Харесай

Спортни хроники: Когато Реал Мадрид даде 52 млн. за Наполеон

Този пълководец на терена разполага с извънредно чувство към паса, с усет към гола и с растеж от единствено 167 см. Част е от великия Реал, който господства в Европа в края на 50-те, а с „ Белия балет “ печели европейската купа във всичките си три сезона с клуба. Част е и от съзвездието от майстори, което към този момент не е измежду живите.

Истинското име на футболния Наполеон е Раймон Копашевски. Прякора си получава след грандиозно показване при успеха на Франция с 2:1 над Испания през 1955 година, а три години по-късно печели „ Златната топка “.

За да се стигне до сравнението с един от най-успешните военни пълководци обаче, пътят е дълъг, лъкатушен и с изненада от всеки шубрак.

Като юноша хваща окото на представители на Анже, а след това става част от Реймс, където прекарва най-големия интервал в кариерата си. Става четири пъти първенец на Франция, а след това се причислява към Реал Мадрид за рекордните по това време 52 милиона франка.

„ Тогава не се случваха такива прехвърляния. Не мога да преценява в днешни пари какъв брой щеше да е, само че тогава за тези пари можеше човек да си купи три къщи ”, спомня си Копа години по-късно в изявление за ФИФА. “Така или другояче, Реймс похарчи добре тези пари и се укрепи с трима национали: Жюст Фонтен, Роже Пиантони и Жан Винсен. “

В началото на кариерата на аржентинеца, някои го съпоставят точно с Копа, преди да стане ясно, че Меси е феномен и няма по какъв начин да бъде сравняван с който и да било.

Какви са другите отличителни черти на първия французин със „ Златна топка “? Мишел Платини си спомня, че Копа е бил нечовечен към съотборниците си и постоянно ги е подлагал на критика, само че всеки е мълчал, тъй като е знаел, че Наполеон има право; Освен това, Копа няма два пръста на едната си ръка, които губи още до момента в който работи в мините. Така наподобява като кален боец от тежките борби на живота и всява още повече почит.

С Реал Мадрид печели два пъти Ла Лига и три пъти покорява Европа. Феновете на „ лос бланкос “ го назовават Копита, поради дребния му растеж, само че Копа наподобява колос на терена поради футболните си умения.

Междувременно получава Орден на почетния легион – френски народен медал, основан от Наполеон Бонапарт на 19 май 1802 година по образеца на рицарските ордени. Символично, нали?

Приемането на членове на ордена се реализира за изключителни военни или цивилен заслуги от президента на Френската република, който по служба е Велик магистър на ордена.

Причината е, че споделя в прав текст: „ Професионалните футболисти са единствените хора, които можете да купувате и продавате без тяхно единодушие. Модерни плебеи “.

През 2000 година „ Франс футбол “ го дефинира за третия най-хубав френски футболист нa XX век след Мишел Платини и Зинедин Зидан. В сърцата на съотборниците си обаче Раймон Копашевски може да бъде сравняван единствено с една персона – Наполеон.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР