Този въпрос си задава почти всяко българско семейство, особено мама

...
Този въпрос си задава почти всяко българско семейство, особено мама
Коментари Харесай

Как да опазим детето здраво, когато тръгне на детска градина?

Този въпрос си задава съвсем всяко българско семейство, изключително мама и баба, които чакат с терзание началото на есента и тръгването на детето на градина или ясла. И няма значение дали е за първа година или след къса пауза през лятото...

Наистина ли да опазим дребното от заболявания е чак такава „ задача невъзможна”, че средностатистическият родител стартира да кърши ръце още при първата градинска хрема?

Всички знаем какъв брой е неприятно да получим това позвъняване от градината, в което твърдо ни декларират, че детето е болно и би трябвало да си го приберем и лекуваме у дома. Това се отразява хем на родителското ни самочувствие, че не сме се погрижили задоволително за него, хем се самообвиняваме, че вирусите още веднъж са победили, макар всичките ни старания. А за похлупак въобще нямаме концепция по какъв начин ще се оправим... Знаем по какъв начин ще реагира началникът ни, когато му кажем, че за следващ път се постанова или да излезем в болничен, или да работим от къщи. И сами не си имаме вяра, тъй като сме наясно по какъв начин се гледа дете болно дете вкъщи и редом с компресите за събаряне на температура се работи…

Дори да сме от тези родители късметлии, чиито деца не боледуват постоянно, е хубаво още през август да помислим какви ограничения за предварителна защита можем да вземем, с цел да избегнем развоя на събитията, който описахме нагоре.

Профилактиката за подсилване на организма е добре да стартира най-малко месец преди потегляне на ясла или детска градина. Преди да изкупим обаче всички имуностимуланти от аптеката, е добре да подготвим детето, с цел да се усеща по-спокойно. Ако това е първа година за малчугана, би трябвало да му разкажем по какъв начин ще минават дните му в градината и какъв брой забавни нови игри и занимания го чакат там.

 f Thinkstock

Както знаем, дребните са доста чувствителни и всичко ново за тях, с изключение на забавно и любопитно, може да бъде и стресиращо. А стресът е измежду главните аргументи за честото боледуване, в това число и в ранна детска възраст. Ако детето е квалифицирано за това какво може да чака, ще се усеща доста по-уверено.

Ако дребното не се е хранило уравновесено и постоянно, е добре да стартираме да му сътворяваме този табиет, който детската градина ще продължи да развива. Включвайте в ежедневното му меню храни, които задействат имунитета - това са храните, съдържащи протеини, мудни въглехидрати и потребни мазнини. Витамините А, С, Е също работят имуностимулиращо. Не забравяйте обаче, че организмът ги усвоява най-добре не импортирани под формата на таблетки, а когато са от натурален генезис – посредством храната и най-много от пресните плодове и зеленчуци.

 g Thinkstock

Детските педиатри предлагат преди детето да тръгне на детска градина, родителите да го закалят. Какво значи това? Да заобикаляме навличането с облекла, да поддържаме вкъщи си подобаваща температура, да вършим задоволително разходки с малчугана и да му осигурим доста придвижване и игри навън.

Инфекциите се предизвикват най-често от вирусите, които малчуганите си „ препредават”, а детският организъм не всеки път съумява да се оправи с тях. От една страна, защото имунитетът занапред съзрява, от друга, защото е влошен поради честата и неправилна приложимост на антибиотици още от най-ранна възраст. Тези лекарства се употребяват единствено в случаите, когато болестта има бактериална генеза и антибиотикът е предложен след консултация с доктор и с направена антибиограма.

 g Thinkstock

В борбата с вирусите обаче разполагаме с богат боеприпас от подкрепящи имунната система естествени средства. Ето кои ще ви оказват помощ да развалите омагьосания кръг на честите боледувания.

Дори да не го обича изключително, пчелният мед е една от най-ценните и потребни храни за укрепване на организма на детенцето. Медът има 22 от най-необходимите за индивида 24 микроелемента. Особено скъпи са биогенните стимулатори, които задействат редица процеси в организма, в това число растежа на клетките и укрепването на имунната система. Не бива да се обработва термично и би трябвало да се съхранява на мрачно, хладно място.

 g Thinkstock

Пчелният клей, прочут също и като прополис, е един от най-мощните „ натурални антибиотици”. Освен че непосредствено подтиква имунната система и покачва броя на алените кръвни телца, той се бори с вирусните и бактериални организми, като по този метод обезпечава един тип “двойна” отбрана на тялото против заболяването.

Продукти, съдържащи ехинацея и коластра, също въздействат добре на детския имунитет, стига дребното да няма алергия. Ехинацеята се употребява от милиони по света за усилване на имунната система, а неповторимото имуностимулиращо деяние на коластрата се състои в това, че тя съдържа естествени имуноглобулини – т.е. тя освен подтиква имунната система, само че и внася имуноглобулините в подготвен тип.

 f Thinkstock

Хомеопатията също разполага с всепризнати средства за профилактика на детския организъм в такива обстановки. Особено подобаващи за подсилване на детския имунитет преди есенно-зимния сезон са Имунокинд и Шуслеровите соли.

Можете да започнете още от месец август с по 1 таблетка Имунокинд 3 пъти дневно (сутрин, обед и вечер) и да продължите да го давате на дребното дете за интервал от 3 месеца.

 f Thinkstock

Този хомеопатичен артикул оказва помощ на организма да се оправи с респираторните инфекции и усъвършенства обмяната на калций, който е доста скъп минерал в ранна детска възраст. Освен това укрепва отбраната на кожата и лигавиците, които са преграда против болестните микроорганизми и редуцира честотата и продължителността на болесттите. А също по този начин усъвършенства апетита – заветната цел на огромна част от родителите, които си имат злояди деца.

За подсилване на имунитета има и композиция от Шуслерови соли, която е подобаваща и за цялото семейство. Соли №3, 6 и 7, по 3 таблетки от всяка сол на ден, за интервал от 3 месеца.

 g Thinkstock

Шуслерова сол №3 стоманен фосфат обезпечава повече О2 за тъканите и повече сила за отбрана на организма, №6 калиев сулфат укрепва защитните функционалности на кожата и лигавиците, подтиква чернодробната функционалност и подкрепя детоксикацията на организма и №7 магнезиев сулфат - работи хармонизиращо и релаксиращо в интервали на стрес, оказва помощ за спокоен сън.

Какъвто и способ за подсилване на детския имунитет да изберем, значимо е да обясняваме на детето позитивните страни на това за какво го караме да хапва зеленчуци, плодове и мед или за какво тялото му се нуждае от витамини и минерали. Така ще го възпитаме в грижа и отговорност към здравето му, а потребните привички за цялостен живот се построяват в действителност през първите седем години.

 g Thinkstock

Вижте още потребна информация по какъв начин да укрепите детския имунитет преди ясла и градина:

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР