Този уикенд отбелязва 75-годишнината от премиерата на "Казабланка" - една

...
Този уикенд отбелязва 75-годишнината от премиерата на "Казабланка" - една
Коментари Харесай

Легендарният филм „Казабланка“ навърши 75 години


Този уикенд отбелязва 75-годишнината от премиерата на "Казабланка" - една безконечна история за обич, загуба и възмездие, която мнозина считат за най-великия филм, юридически в миналото.

Появил се на екрана в Ню Йорк на 26 ноември 1942 година, филмът бързо печели сърца по целия свят и самопризнание с "Оскар". Историята е емблематична: опустошителна романтика с присъединяване на Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман като Рик Блейн и Илза Лунд, чийто съюз би трябвало да бъде обречен в името на битката с нацистите.

Нора Фиоре, която управлява класическия филм "Nitrate Diva", споделя, че "Казабланка" показва триумфа на идеализма против цинизма. "Въпреки това, лентата предлага притча на Америка, нейния изолационизъм и нарцисизъм си “, сподели тя.

След гибелта предходната година на Маделин ле Бау, която изигра приятелката на Рик - Ивон, няма живи членове на екипа зад продукцията, само че наследството на кино лентата в никакъв случай не е било поставяно под подозрение. Избран от английските парламентаристи като обичан филм на всички времена в анкета от 2006 година и посочен като третия най-значим американски филм година по-късно от Американския кино институт, той към момента има своите специфични прожекции.

"Това е филм, който превзема публиката по време на най-мрачните дни от Втората международна война и посланието й към момента е релевантно", споделя писателката Аманда Гарет, профилирана във филми от златната епоха на Холивуд. "Казабланка слага всеки от разнообразните си герои в обезверена обстановка - живеещи под тоталитарен режим - и ги принуждава да решат по какъв начин ще реагират пред невъобразимото зло".

Бергман, която умря на 67-годишна възраст през 1982 година, остава една от най-красивите дами, появили се на сребърни екран, възхвалявани за външния си тип, другоземен акцент и натуралистично държание. Специалистите пък означават, че сюжетът е написан и пренаписан десетки пъти, до момента в който фотосите не престават, и Бергман даже нее знаела дали ще приключи историята си с героя на Рик или Пол Хенрейд - Виктор Ласло.

"Казабланка" показва силата на студийната система, с присъединяване на страховит режисьор, звезди, герои, сюжет, кинематография, костюми и сценография, които работят дружно, с цел да основат безспорна наслада от един филм ", сподели Фиоре."Това е удостоверение за блясъка и качеството на остарелия Холивуд". /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР