Този понеделник изпълнителният директор на Американската фъстъчена корпорация Стюарт Парнъл

...
Този понеделник изпълнителният директор на Американската фъстъчена корпорация Стюарт Парнъл
Коментари Харесай

Дали подобно нещо може да се случи и у нас?

Този понеделник изпълнителният шеф на Американската фъстъчена корпорация Стюарт Парнъл (Stewart Parnell) получи сурова присъда поради експлоадирането на огнища от салмонела през 2008 и 2009 година

Той беше наказан на 28 години затвор, брат му Майкъл, който също е бил част от компанията, получи 20 години, а мениджърът по качество получи 5 години затвор.

Според BBC оборудванията на Фъстъчената корпорация освен имали течащи покриви и хлебарки по пода, ами и от компанията фалшифицирали лабораторни документи за сигурност на храните.

Лабораторни проби изобщо не са провеждани, а в случай че е имало такива, то те са отчели храната като нечиста. Не е изненадващо, че продуктите на компанията заразили над 700 души със салмонела. В последна сметка 9 души умират.

За страдание това не е единственият случай на експлоадиране на салмонела. Дори тази година няколко компании бяха подведени под отговорност поради некачествени и болестотворни храни. Според Wall Street Journal за тази година към този момент има четири случая на наказание на цели компании, произвеждащи храна, или шефовете им.

През май месец компанията Quality Egg (Качествено яйце), която е имала частична виновност за експлоадиране на салмонела през 2010, беше наказана да заплати санкция в размер на 6,79 млн. $. Над 2000 души са се заразили със салмонела в този интервал. Главният изпълнителен шеф и основният действен шеф са наказани на 3 месеца във федерален затвор, само че към момента апелират.

Също през май тази година компанията ConAgra се признала за отговорна за различен случай на разразяване на салмонела (2006-2007). В отчет на американското министерство на правораздаването написа, че компанията е санкционирана 8 млн. $ и предаване на активи на стойност 3,2 млн. $. Това е най-голямата санкция, плащана в миналото по правосъден случай, обвързван с сигурността на храните.

Има и още един доста забавен случай, за който излиза наяве с помощта на известие за пресата от Американската администрация по храните и лекарствените артикули (FDA). Става въпрос за компания, която доставя мексиканско сирене на Queso Cincho De Guerrero.

Когато им прибирали сирене, тъй като е мухлясало, те изрязвали мухъла и го продавали още веднъж. По този метод огромна част от продукцията била инфектирана със салмонела, ешерихия коли и други рискови бактерии. Президентът на компанията се признал за отговорен и бил санкциониран единствено 750 хиляди $ и 5 дни отнемане от независимост.

В момента Американската администрация по храните и лекарствените артикули внедрява нови правила, които би трябвало да защищават по-добре хората от болестотворни бактерии. Тези правила ще влязат в действие от 2016 година.

Popular Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР