Този път хората имат избор, и то сериозен. Но е

...
Този път хората имат избор, и то сериозен. Но е
Коментари Харесай

Васил Тончев: Силно трио в президентската битка, победителят...

Този път хората имат избор, и то сериозен. Но е нужна и сериозна акция преди този момент.

Смятам, че са отрязани всички мостове сред Радев и Движение за права и свободи.

На втори тур един против различен ще се изправят Румен Радев и проф. Герджиков.

- Кого е по-вероятно да изберат българите за президент - генерала авиатор или професора ерудит?

- Генералът е с по-големи шансове, само че все пак не можем да кажем, че изборът му е в забрадка вързан.

- Г-н Тончев, обрисува ли се мощна президентска борба на 14 ноември?

- Нивото на участниците в кандидатпрезидентската борба се подвигна, което е доста хубаво. Очертава се мощно трио претенденти - президентът Румен Радев ще се изправи против ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това е доста добре за политическата система.



Смятам, че ГЕРБ направиха доста грациозен ход с това, че застанаха зад проф. Герджиков. Партията на Бойко Борисов е в изолираност сега, само че няма по какъв начин да откажеш диалог или спор с ректора на Софийския университет. Тази кандидатура несъмнено ще отвори опциите за ползотворни полемики. Но е реалност и това, че проф. Герджиков ще би трябвало да дава отговор на доста въпроси. За мен е доста сериозна индикация какво ще бъде да вземем за пример отношението му към правосъдната промяна и към основния прокурор Иван Гешев, което несъмнено ще бъде разграничителна линия за гласоподавателите, когато се отнасят към него.

Лозан Панов също е сполучлив ход от страна на " Демократична България ", с цел да удържат своята еднаквост, защото с появяването и на " Продължаваме промяната " нещата там станаха прекомерно близки и неразпознаваеми за гласуващите в тази част на политическия набор. С кандидатурата на Лозан Панов, който е с ясни позиции за промяната в правосъдната система, Демократична България ще затвърди позициите си измежду своите гласоподаватели.

Според мен е несъмнено, че Лозан Панов ще е претендентът за президент на Демократична България. Политическите позиции, които са защитавали, няма по какъв начин да се разминат. Нещо повече - виждаме и че и част от ИБГНИ се двоумят сега, защото и тяхната съществена цел е правосъдната промяна.

Този път хората имат избор, и то сериозен. Но е нужна и сериозна акция преди този момент.

- Могат ли обаче новите мощни съперници да застрашат позицията на Румен Радев като любимец?

- Изборът на Румен Радев не е превдварително решен. Той остава любимец, само че ще е доста значима акцията и ще са нужни доста старания, с цел да бъдат уверени хората, които биха застанали зад него, че точно той заслужава техния глас. Смятам, че президентският избор ще се реши на втори тур, на който един против различен ще се изправят Румен Радев и проф. Герджиков.

Много забавно на балотажа ще е към кого ще отидат хората, които са подкрепили Лозан Панов, който най-вероятно ще е на трета позиция. От една страна, зад правосъдната промяна стои Румен Радев. От друга страна обаче, той се възприема като по-проруски, по-ляв претендент, което ще затрудни избора на хората в тази част на политическия набор.



- Ще повдигнат ли Движение за права и свободи собствен претендент, както съобщи водачът Мустафа Карадайъ, в това число и в Брюксел?

- Движение за права и свободи имаха претендент и на изборите през 2016 година - Пламен Орешарски. Не имам вяра да не повдигнат претендент и в този момент. А когато споделят претендент за пръв път, считам, че това значи претендент от техния етнос. Предполагам, че влагат този смисъл в изказването. Много евентуално е този претендент да е самият господин Карадайъ, защото Движение за права и свободи имат потребност от поддръжка на типичните си гласоподаватели. Виждаме, че там след отцепването на Лютви Местан хората, които застанаха зад него, не се върнаха в Движение за права и свободи. От тази позиция от чисто партийния им интерес е доста значимо да застанат зад своя водач или зад различен изявен функционер на Движението. И както декларират, на втори тур ще поддържат съперника на Румен Радев.

Да, несъмнено словесният конфликт на президента и господин Карадайъ за родината и прародината беше спектакъл поради предизборната конюнктура. И обслужваше цели, обръщайки се към личните гласоподаватели. Но поддръжката на Движение за права и свободи на втори тур ще бъде нож с две остриета - ще донесе много гласове на този, който бъде подсилен, само че в това време ще провокира реакция от другата страна. На това разчитаха и двамата участници в конфликта - и Румен Радев, и Мустафа Карадайъ.

Смятам, че са отрязани всички мостове сред Радев и Движение за права и свободи. Доста по-отдавна се развиваха тези процеси и не бихме могли да чакаме нещо друго.

Но е правилно и друго - през 2016 година Радев не е определен единствено с помощта на гласовете на Движение за права и свободи, защото преднината му пред Цецка Цачева на балотажа беше цели 24 %, 700 000 гласа, от които гласовете на Движение за права и свободи са едвам 250 000. На президентски избори Движението не съумява да активизира повече от 260 000 гласоподаватели.

- Какви са възможностите на другите участници в борбата за президент на 14 ноември?

- Там има партийни ползи. Целта на всеки един от тях ще бъде да тегли гласове за своята партия. Изборите са " две в едно " и това предопределя сходна тактика. Неслучайно се явяват и Волен Сидеров от " Атака ", и Валери Симеонов от коалиция " Патриотичен фронт ". Очакваме и Красимир Каракачанов да бъде претендентът на Вътрешна македонска революционна организация, с цел да помогне на изборите на неговата партия. Така е и с Веселин Марешки от " Воля ", с Костадин Костадинов, чиято партия " Възраждане " даже има шансове да прескочи 4-процентната преграда и да влезе в Народното събрание, поради резултата им на предходните избори. Същото се отнася и за Вътрешна македонска революционна организация.

Имаме и екзотика, несъмнено, две атрактивни дами - фолк примата Луна Йорданова и журналистката Цвета Кирилова. Участието им е и самореклама ненапълно. На всички сходни избори има такива фигури.

- Висока интензивност ли да чакаме на първи тур на изборите?

- Поне към този момент не чакам доста висока интензивност. На последните избори гласоподаваха към 2.8 милиона души, което е най-ниската интензивност на парламентарни избори. И то е разумно, откакто политиците разочароваха хората. Очаквам този път интензивността да е по-висока, само че не толкоз доста. Ако бъде към 3 милиона, ще е добре. Ако доближи до 3.3 милиона, каквато беше на изборите на 4 април, това ще е доста добре. В този диапазон ще бъде интензивността - сред 3 и 3.3 милиона.

- Сигурно ли е, че ще изберем президент на балотаж?

- Очаквам на първи тур президентът Радев, към който са обединени много повече партии, да има преимущество. Но на втори тур ще има готовност на съперниците му и е евентуално резултатът да се приближи в огромна степен. Няма по какъв начин обаче всички останали да се обединят против Радев. Зад съперника му ще застанат ГЕРБ и Движение за права и свободи, вероятно проф. Герджиков може да притегли и мажоритарен избор, както и част от електората на " Демократична България ". А от другата страна Румен Радев ще има поддръжката на Българска социалистическа партия, " ИТН ", ИБГНИ, на " Продължаваме промяната ", както и на част от Демократична България. Това са двете групировки на втори тур.

- Кое може да обърне нещата, какви ще са най-сериозните претекстове при избора на хората за кого да гласоподават на втори тур?

- Безспорно за гласуването ще повлияе акцията, дейностите на служебното държавно управление, назначено от Румен Радев. Предстои доста мощна предизборна акция - и двете страни би трябвало да отговорят на доста въпроси.

- Как ще наподобява идващият, 47-и парламент?

- Ще има много накълцан парламент, най-вероятно от 7 играчи. При тази разпокъсаност вероятността ГЕРБ да е първа политическа мощ е доста огромна. Отново ще са в изолираност и няма да могат да създадат кабинет, само че това е обикновено след 3 мандата, 11 години ръководство съвсем без спиране. След тях ще има четири обединения, които ще се борят за второто място, в пакет сред 10 и 15 % - Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната ", Има Такъв Народ, Демократична България.

Губещите този път най-вероятно ще са " ИТН ", които като първа политическа мощ имаха късмет да създадат кабинет, само че не го направиха, постановиха несъответстващи претенции към възможните си сътрудници.

Поне 4 от обединенията в идващия парламент би трябвало да се съберат, с цел да сформират болшинство и кабинет. Този път новият състезател - " Продължаваме промяната ", дава поръчки за сполучлив разговор, пораждат вяра у гласоподавателите. Показват и подготвеност, изключително по икономическите въпроси. Но и техните упования за 30 % триумф са несъразмерни, само че е обикновено говорене в предизборна конюнктура.

Васил Тончев е приключил социология в СУ " Св. Климент Охридски ". Работил е като психотерапевт. Бил е теоретичен помощник в Института за проучване на младежта, а по-късно - теоретичен секретар в Националния център за проучване на публичното мнение. Създава лична организация СОВА-5, която се занимава с проучване на публичното мнение. По-късно тя става част от международната верига " Харис ". В продължение на 14 година е ръководител на Българската федерация по биатлон.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР