Този пакет мерки прекроява потребителските права към интернет ерата, осигурявайки

...
Този пакет мерки прекроява потребителските права към интернет ерата, осигурявайки
Коментари Харесай

Потребители, ето ви още права

" Този пакет ограничения прекроява потребителските права към интернет ерата, осигурявайки на потребителите повече отбрана и информация, когато купуват. " Даниъл Далтън, водещ договарящ от страна на Екологичен потенциал в свое изказване

© Капитал - Интернет платформите като eBay, AirBnb и Skyscanner към този момент ще дават повече информация по какъв начин класират и продават продуктите си- Потребителски организации във всяка страна ще могат да завеждат групови искове за нарушавания Шансът консуматор да закупи артикул онлайн, в случай че знае по какъв аршин той е класиран и се предлага в дадена платформа, се усилва със 115% по отношение на случаите, когато тази информация липсва. Когато в уеб страницата пък има потребителски отзиви и оценки, вероятността за избор е по-висока с 200%. Тези данни, част от изследване по поръчка на Европейска комисия за прозрачността в интернет от 2018 година, значително изясняват за какво Брюксел изиска да вкара спомагателни регулации в интернет търговията. Преди седмица европарламентът гласоподава дефинитивно пакета " Нов търговски механизъм за потребителите ", станал известен най-много с въведената за първи път възбрана на " двойния стандарт " при храни и други потребителски артикули, която в доста страни в Източна Европа се трансформира даже в политически проблем. Извън това в този момент новите правила дават спомагателна сигурност на потребителите в две посоки - онлайн извършване на покупки и групова отбрана.

Допълнителна информация онлайн

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък С измененията в европейското законодателство за правата на потребителите ще бъдат въведени няколко нови момента при онлайн извършването на покупки, които задължават търговците да дават спомагателна информация. Така да вземем за пример в платформи, в които се оферират артикули от трети лица, като да вземем за пример ebay, Amazon или обществени мрежи, наложително ще би трябвало да бъде предоставяна информация дали продавачът е търговец или частно лице. Целта е евентуалният покупател да бъде наясно дали неговите права ще бъдат предпазени при положение на незадоволство от покупката. Така да вземем за пример в случай че консуматор си поръча костюм от интернет търговец, само че не му е по размер, той има право в 14-дневен период да го върне. Ако продавачът обаче е частно лице, той няма такова законово обвързване, а единствено по волята на продавача.

Втората смяна е обвързвана с " проявлението " на избрани артикули при търсене онлайн и визира компании като Amazon, eBay, AirBnb, Skyscanner. От една страна, те ще са длъжни да разгласят, в случай че търговец си е платил негова оферта да излиза най-отгоре. Тази процедура и сега е въведена от някои платформи, които нормално " отделят " преди всичко промо обявите, разграничени с различен цвят или образно. С измененията всички уеб сайтове ще би трябвало ясно да осведомят и за главните критерии, по които са класирани резултатите. Например в случай че консуматор употребява търсачка на онлайн платформа, в която попълни избрана марка автомобил, уеб сайтът би трябвало ясно да го осведоми дали показаните разгласи са класирани на база, че са най-популярни, най-нови, най-евтини или какъвто и да е различен главен аршин. Въвежда се и наложително предписание във всички страни членки да се ползва спомагателна самостоятелна отбрана при някои нелоялни практики като нападателен или заблуждаващ маркетинг. Така, когато клиент е резервирал отмора в хотел, само че пристигайки на място, се окаже, че той не работи напълно или отчасти, той ще има право на финансова отплата. Подобни практики са въведени в много страни от Европейски Съюз, само че към момента не във всички, поради което се трансформира и общото законодателство.

Колективна отбрана на правата

Втората група промени в европравилата вкарват спомагателна групова отбрана на потребителите. Така във всяка страна членка ще могат да бъдат завеждани групови искове за компенсации в случаите когато са нарушени правата на доста консуматори. Тази опция обаче ще имат единствено квалифицирани органи - да вземем за пример организации за консуматори, които са приети за такива. За разлика от американското право да вземем за пример адвокатска адвокатска фирма няма да може да завежда сходни искове.

Според Европейска комисия " тази нова система ще разреши да се подсигурява, че европейските консуматори могат да се възползват пълноценно от правата си и да получават обезщетение, като в същото време се заобикаля рискът от корист с неоправдани правосъдни разногласия ". Въвеждат се и по-високи наказания при " всеобщи " нарушавания на права на консуматори. В случаите на необятно публикувани нарушавания, засягащи потребителите в няколко страни, всяка от тях може да санкции търговеца с до 4% от годишния му оборот в страната. Същевременно всички страни в Европейски Съюз ще имат опция да вкарат даже и по-високи санкции от това, в случай че преценяват, че е належащо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР