Този месец, година след като масови протести разклатиха режима на

...
Коментари Харесай

Все по-близките отношения на Лукашенко и Русия повишават рисковете за Путин

Този месец, година откакто всеобщи митинги разклатиха режима на президента Александър Лукашенко, редица западни страни стегнаха икономическите наказания против Беларус. В отговор Лукашенко още веднъж се обърна към Владимир Путин, като изиска от съветския президент облекчение на дълга от 1,5 милиарда $, контрактуван с Москва предходната година. Докато Западът се пробва да изолира Лукашенко, властническият водач от ден на ден задлъжнява на Путин. Нарастващата взаимозависимост на Минск от Москва обаче идва с по-големи опасности и за Кремъл, считат анализатори.

" Слабият Лукашенко е потребен за Москва. Но не и в случай че е толкоз слаб, че да дестабилизира обстановката по улиците ", споделя пред Financial Times Алекс Кокчаров, основен анализатор на риска в IHS в Лондон.

Противопоставянето на Лукашенко със Запада ескалира предходната година, откакто той предприе репресии против митингите след президентските избори през август 2020 година, които критиците дефинираха като фалшифицирани. Оттогава Лукашенко назовава Путин собствен сътрудник, другар и неотдавна брат, като в същото време употребява всички налични средства, с цел да потисне митингите и да се опълчи на рецензиите от Европа.

По-рано тази година принуди полет на Ryanair към Литва да кацне в Минск и смъкна от него съперник на режима. Изпрати имигранти до границите на Беларус с Европа като част от това, което Брюксел назова акция за " хибридна война " против Европейски Съюз. Миналата седмица Полша изпрати 900 бойци, с цел да спрат мигрантите.

Конфронтацията на Лукашенко със Запада може да дава отговор на задачите на Путин, защото отслабва Европейски Съюз и укрепва стратегическата позиция на Русия, като дава на Москва буферна зона. Но съгласно анализаторите това носи евентуални политически и стопански разноски и за Путин. Балтийските страни предизвестиха, че офанзивата на Беларус към Европейски Съюз посредством мигранти и идните военни учения, включващи съветски и белоруски войски, могат да доведат до граничен " случай " с войските на НАТО. Лукашенко даже наподобява се радва на тази вероятност. " Те би трябвало да се опасяват ", съобщи той след оповестяването на глобите на Запада. " Ако е належащо, тук няма да има единствено база. Всички съветски военни сили ще бъдат основани тук при положение на нова международна война ", цитира го английското издание.
Залогът за Путин
Има риск Путин да продължи с поддръжката си към Лукашенко, само че белоруският президент да падне от власт. Нарастващите митинги в страната също могат да провокират вътрешно безпокойствие в Русия и да отровят репутацията на Москва измежду вътрешните съперници на Лукашенко и всеки възможен правоприемник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР