Този месец Досиетата Х празнува своята 30-годишнина, така че какъв

...
Този месец Досиетата Х празнува своята 30-годишнина, така че какъв
Коментари Харесай

30 години Досиетата Х: Десетте епизода, които всеки трябва да гледа

Този месец " Досиетата Х " чества своята 30-годишнина, тъй че какъв по-добър миг да си напомним едно от най-култовите телевизионни излъчвания на 90-те години?

За тези от вас, които към момента не са имали удоволствието да гледат основаният от Крис Картър сериал, би трябвало да кажем, че той наблюдава работата на специфичните сътрудници на ФБР Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) и Дана Скъли (Джилиан Андерсън), които проверяват необятен набор от необясними свръхестествени случаи.

Мълдър е захласнат от тайни теории, а Скъли - скептична жена-учен.

Сериалът се излъчва в продължение на девет сезона от 1993 година до 2002 година и се завръща за два спомагателни сезона през 2016 година

В продължение на 11 сезона, 218 епизода и два пълнометражни кино лентата, телевизионната драма остави трайно завещание и премисли телевизионния роман. 

Сериалът също по този начин включва централен женски персонаж, който е равносилен на мъжкия си сътрудник (рядко срещана характерност по това време) , и става предходник на сериали като " Бъфи, килърката на вампири ", " Свръхестествено ", " Изгубени " и " Граница ".

Екипът на Euronews Culture ви предлага да се насладите на следните 10 епизода, от разнообразни сезони:

За какво става дума? Мълдър слага под въпрос вярванията си в свръхестественото. За благополучие, настроението му се трансформира от нов случай, обвързван с мъртвец, открит в гората край Орегон. Раните на жертвата не наподобяват да са породени от човешко създание...

Но за какво споделяме " за благополучие "? Досиетата Х бяха обновени през 2016 година с шест епизода, които обаче не бяха измежду най-хубавите за сериала . Трудно ще намерите някой, който счита, че магията на истинския сериал е възобновена сполучливо.

Все отново имаше един връх в средата на 10-ти сезон - епизод " Чудовище на седмицата ", който беше като " еликсир " след тромавото боравене на Крис Картър с рестартираната митология.

Написан от Дарин Морган (очаквайте това име да се появи няколко пъти по време на този списък), " Mulder and Scully Meet the Were-Monster " съдържа доста смях. Освен това сюрреализмът е съвършено уравновесен за дългогодишните почитатели. Това е съвсем единственият епизод от сезон 10, който би трябвало да гледате .
 Xfiles N 12 Снимка: 20th Century Fox Television
Двойка е брутално убита в видимо съвършената планувана общественост Falls of Arcadia. Изпратени да проверяват, Мълдър и Скъли влизат под прикритие като фамилна двойка и се настаняват в бившето жилище на умрелите. Там те откриват, че затворената общественост действа по доста строги правила. И има съдбовни последствия за тези, които не ги съблюдават.

" Аркадия " е обичан на почитателите, тъй като предлага взор към това по какъв начин би могъл да наподобява брачният живот сред двамата ни обичани сътрудници на ФБР. Дейвид Духовни е страховит в ролята на " Роб Петри ", а Джилиан Андерсън изпипва всеки комедиен миг в ролята на брачната половинка му Лора, която не е толкоз разчувствана от задачата.
 Xfiles N 11 20th Century Fox Television
Сезон 11 е усъвършенстване спрямо десети, само че към момента не е по този начин приковаващ.

В епизод 4 Мълдър среща мъж на име Реджи, който твърди, че го познава. Той споделя на Мълдър, че някой се пробва да го изтрие от обществото...

Епизодът, написан и режисиран от Дарин Морган актуализира марката на скептицизма на сериала и го трансформира в идея за истината. Това е един от най-открито политически ангажираните епизоди на сериала, защото в самия център на сатирата са паниките на Тръмп.

Брайън Хъски е великолепен в ролята на Реджи, а епизодът е занимателно, само че провокиращо мисълта проучване на това по какъв начин приемането на обстоятелствата, макар здравословния песимизъм , е жизненоважно - изключително в страна като Съединени американски щати, която неведнъж се е опитвала да пренапише действителността, с цел да прикрие по-тъмното си минало.

 Xfiles N 10 20th Century Fox Television
Мълдър и Скъли се изправят против Робърт Патрик, прочут още като " Pusher " - човек, който има способността да кара другите да вършат всичко, което той желае, единствено посредством силата на внушението. Той може да " подтиква " хората да правят закононарушения, да се самоубиват или даже да го оставят да си върви несмущаван, откакто са го хванали...

Това е следващият епизод, написан от Винс Гилиган, който основава вълнуваща игра на котка и мишка, напрегната от началото до края.

Pusher дава някои емблематични подиуми на феновете, в това число онази, в която просълзен сътрудник на ФБР моли за помощ, преди да се самозапали. 
 Xfiles N 6 20th Century Fox Television
Шофьор и неговият " пленник " са спрени след гонене с висока скорост. Шофьорът е арестуван, а дамата в колата е очевидно дезориентирана. Тя е качена в полицейска кола и всичко наподобява завършило... Докато не стартира да си удря главата в прозореца на колата, като че ли страда от най-лошото главоболие, което човечеството в миналото е познавало. И внезапно.. черепът ѝ се взривява.. И това е единствено началото...

" Drive " споделя за злокобни държавни опити. Епизодът демонстрира Мълдър на терен, до момента в който Скъли проверява в лабораторията - динамичност, която се повтаря (понякога прекомерно много) в целия сериал.
Лайтмотивът на този епизод е: продължавай да се движиш или умри.

 
 Xfiles N 7 20th Century Fox Television
Убийства, осакатявания, деформирани братя и сестри, блудничество... В най-противоречивия епизод на сериала Мълдър и Скъли се изправят против семейство Павлин.

След звездния трети сезон, сценаристите на предаването взеха решение да вдигнат летвата в четвърти сезон с някои в действителност страшни и кървави неща. " Home " е единственият епизод от " Досиетата Х ", който е предшестван от предизвестие, и единственият, който е бил неразрешен...

Всъщност " Фокс " блокира повторното му лъчение три години след премиерата му, защото историята се счита за непостижима за студиото. Заигравайки се с някои надълбоко вкоренени страхове, сценаристите Глен Морган и Джеймс Уонг и починалият режисьор Ким Манърс основават един час телевизия, който ужасява и който е въодушевен отчасти от виц в биографията на Чарли Чаплин.
 Xfiles N 5 20th Century Fox Television
Мълдър и Скъли наблюдават неостаряващ палач, който може да се вмъкне в дребни вентилационни отвори и тесни канали, с цел да стигне до жертвите си... И като добър нравствен възпитаник на Ханибал Лектър, той взема титли, хранейки се с черен дроб, с цел да оцелее...

" Изстискване " е първият епизод на сериала " Чудовище на седмицата " и слага високо летвата. Неудържимият палач беше изигран до съвършенство от Дъг Хътчисън, който се завърна в " Tooms ".

И двата епизода показват силата на сериала да балансира сред действителната мощ на плашенето и по-необичайната фантастика. Този двусериен филм накара цяло потомство почитатели да настръхнат, когато видят дребните отвори на вентилаторите... И евентуално ги накара да се замислят два пъти, преди да си поръчат черен дроб за вечеря.

 Xfiles N 4 20th Century Fox Television
Романистът Хосе Чънг интервюира Скъли за изследване на идна книга, която възнамерява да напише, за отвличането на двама младежи.

" Хосе Чънг от Космоса " припомня, че " Досиетата Х " не постоянно се е вземал толкоз насериозно и е успявал да се подиграе с жанра научна фантастика/трилър, както и със личните си трикове с извънземни.

Написан брилянтно още веднъж от Дарин Морган, епизод 20 задава следният въпрос: съществува ли такова нещо като справедлива истина? Епизодът се възползва и от необичайно трогателния финален монолог за това по какъв начин " всички сме сами " във вселената, само че не е наложително да бъдем. В края на краищата става дума не толкоз за извънземни, що се касае за човешка болежка.
 Xfiles N 3 20th Century Fox Television
Полицейско гонене с висока скорост приключва с прострелване на водача. Той съумява да избяга, само че оставя след себе си малко кръв. Зелена кръв.

Последният епизод на сезон 1 се оказва първият " безкористен " епизод с митология. Той слага основите на всичко, което следва, и е първият връх на феновете в конспирацията: опити с извънземна ДНК и сенчести заприказва.

Епизодът е изпълнен със запаметяващи се облици, които ще дефинират цялостната митология (водните резервоари, цялостни с тела в тръби, се открояват). В центъра на финала пък се слага информатора на Мълдър и Скъли - Дълбокото гърло (Джери Хардин).

Сцената е ослепително готова за сезони 2 и 3 - несъмнено най-хубавите години на " Досиетата Х ".

 
 Xfiles N 2 20th Century Fox Television
Умореният от света осигурителен търговец Клайд Брукман има ясновидски качества. Той може да планува по кое време и по какъв начин ще почине всеки и това му е писнало. Едновременно с това сериен палач се насочва към екстрасенси и гадатели. Брукман, естествено, съставлява необикновен интерес за килъра...

Няма да ви изненадаме, в случай че кажем, че Дарин Морган стои зад най-хубавия независим епизод от " Досиетата Х ". Той е вцепеняващ, смело занимателен и дразнещ размишления за проклятието на знанието.

Покойният Питър Бойл прави най-хубавото си осъществяване в ролята на тромавия Брукман, който вижда по какъв начин животът се подрежда и пазенето на секрети към този момент не е належащо.

Бойл печели премия " Еми " за напъните си (както и Морган), а взаимоотношението сред него и Джилиан Андерсън е наслаждение за гледане. Епизодът реализира съвършен баланс сред комизъм и възторг, образец за което е една смешка сред Брукман и Скъли.

Каква е тя обаче – гледайте и ще разберете!

 

 Xfiles N 1 20th Century Fox Television
* Статията е преведена от Euronews Culture.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР