Този древен осемдневен празник, който отбелязва поражението на Макавеите от

...
Този древен осемдневен празник, който отбелязва поражението на Макавеите от
Коментари Харесай

Хиляди менори на фронта. Започна еврейският празник Ханука

Този античен осемдневен празник, който отбелязва провалянето на Макавеите от Селевкидите, възобновяване на Храма в Йерусалим и възвръщането на суверенитета над земята на Израел, обичайно се отбелязва посредством всекидневно запалване на менора - осемразклонен свещник. Празникът се характеризира и с потреблението на мазни храни. Любими на израелците са суфганиот, тип поничка, пълнена с конфитюр или други сладкиши, и латки, които са пържени картофени палачинки, написа Themedialine.org.

Обикновено радостният празник, който нормално е изпълнен с многочислени панаири, концерти и фамилни събития в цялата страна, е възпрепятстван от продължаващия спор с Хамас в Газа. Въпреки това израелците вършат всичко допустимо, с цел да внесат светлина в този другояче тъмен интервал.

Инициативите включват обществени събирания в хотелите, в които са настанени някои от стотиците хиляди евакуирани от север и юг, стратегии на организации, подпомагащи фамилии на заложници, и доброволческа работа на елементарни хора, които желаят да окажат въздействие.

 

Група, която е в затруднено състояние след войната, в която бяха убити 1200 израелци, а повече от 240 бяха взети за заложници в Газа, са фамилиите на пленените. Тяхната мощ накара света да съчувства на тежкото им състояние, защото те всекидневно копнеят за завръщането на околните си.

Някои фамилии имаха щастието да видят членовете на фамилиите си назад в Израел, откакто едноседмичното преустановяване на огъня върна повече от 100 вкъщи, само че болшинството продължава да чака в паника. В Тел Авив площадът пред Музея на Тел Авив е трансфорат в " Площад на заложниците ", където всекидневно се организират демонстрации и събития, с цел да се притегли вниманието към тежкото състояние на заложниците и да се упорства за освобождението им.

Семействата на заложниците възпламениха 138 свещи, по една за всеки човек, който към момента е държан като пленник, в първата нощ на Ханука на " Площада на заложниците " в Тел Авив.

Израелските бойци, служещи в Газа или в базите в страната, нямат шанса да прекарват време със фамилиите си. Това обаче не пречи на нощните празненства. Войниците оповестяват по армейското радио броя на суфганиотите, които получават от донори, и безбройните менори, които възпламеняват на бойното поле и отвън него.

Освен донорите, Логистичният корпус на ЦАХАЛ ще обезпечи 100 000 менори с восъчни свещи, 15 000 менори с масло, 5 000 менори навън, стотици стоящи менори, повече от 500 000 суфганиот, 9 000 безглутенови понички и 17 000 вегански.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР