Този четвъртък от 18.00 часа в зала Европа“ на Доходното

...
Този четвъртък от 18.00 часа в зала Европа“ на Доходното
Коментари Харесай

В Русе представят филма „1218 година – срещата на преобразяването“

Този четвъртък от 18.00 часа в зала „ Европа “ на Доходното здание в Русе ще се състои премиерата на документалния филм „ 1218 година – срещата на преобразяването “.

Продължителността на лентата, която е дело на доктор Александър Стойков и Николай Лазаров, е 50 минути. Филмът е отдаден на 800-годишнината от основаването на скалния манастир-лавра „ Св. Архангел Михаил “, по-известен като Ивановските скални църкви. Инициативата се реализира и с поддръжката на Областна администрация – Русе, която е част от организационния комитет по отбелязването на годишнината.

Зрителите ще могат да научат малко известни обстоятелства към избраната от историците забележителна среща през 1218 година сред новия български държател Йоан II Асен и монаха св. Йоаким, който пристигнал от Света гора, с цел да се засели в долината на река Русенски Лом. Счита се, че тази среща е трансформирала развиването на Втората българска страна. Непосредствен резултат е било основаването на Ивановския скален манастир посредством обилно подаяние „ в злато “, направено от младия Йоан II Асен. Благодарение на огромната популярност на свети Йоаким и на царската поддръжка, манастирът бързо се увеличен, привличайки високо образовани монаси от целия Балкански полусотров, с цел да се трансформира в централен манастир на Второ българско царство. Вероятно в неговите скални скриптории са били основан богослужебните книги, някои поръчани от българските царе, легнали в основата на Търновския литературен център. Днес скалният комплекс притегля хиляди туристи и е включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Филмът бе осъществен с поддръжката на Регионалния исторически музей в Русе, Кирило-Методиевския теоретичен център при Българска академия на науките, Научния списък на Българската академия на науките, както и А енд А комюникейшънс. Звукозаписът на лентата е изработен от Климент Лазаров, редактор е Бояна Шандуркова, която също е и диктор дружно с отец Стефан Стефанов. Принос към лентата има и Явор Минчев, който е направил снимане с дрон. Филмът е и с присъединяване на професорите Пламен Павлов и Николай Ненов, доцент Коста Хаджиев и Албена Мазакова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР