Този бюджет не затяга коланите - има 12 процента увеличение

...
Този бюджет не затяга коланите - има 12 процента увеличение
Коментари Харесай

Асен Василев: Бюджет 2023 не затяга коланите

Този бюджет не стяга коланите - има 12 % нарастване на пенсиите,  нарастване на съвсем всички обществени разноски, които са индексирани с темпа на инфлация, нарастване на лекарските и учителските заплати, рекордна капиталова стратегия. Това сподели министърът на финансите Асен Василев в предаването " Неделя 150 " на БНР.

Василев дефинира Бюджет 2023 като един добре уравновесен проект и уточни, че по никакъв метод не може да се каже, че е бюджет, който понижава или орязва трагично разноски. Причината е, че съумяваме да си съберем налозите и това дава задоволително средства да не би трябвало да минаваме през стягане на коланите, разяснява той. 

За настояванията на синдикатите за средства за нарастване на заплатите в публичния бранш Василев разяснява, че Министерството на финансите задава макрорамката на бюджета и, стига да не се усилват разноските, всичко е допустимо, само че е въпрос на преценка дали това е най-хубавата политика, която би трябвало да се организира. Народното събрание би трябвало да направи тази преценка, като ние ще му предоставим информацията, както и всички други министерства, чиито разноски ще бъдат понижени по този метод, изясни министърът. Моят съвет е доста деликатно да се огледа какви са заплатите, какъв брой са се вдигали през последните няколко години, и дали това изборно да се подвигат заплатите в някои браншове и да не се подвигат в други е добра политика като цяло, уточни той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР