Този ароматен и вкусен плод - смокинята, консумирана в сурово

...
Този ароматен и вкусен плод - смокинята, консумирана в сурово
Коментари Харесай

Смокини срещу тромби!

Този благоуханен и апетитен плод - смокинята, употребявана в сурово положение, на сладко или във апетитен сладкиши, е извънредно потребна. Смокините възстановяват сърдечния темп и се предлагат при лекуване на тромби. Те са много калорични и засищат - в 100 г от тях има по 3 г фибри.

А фибрите, като се изключи че спомагат храносмилането, понижават холестерола и намаляват риска от сърдечни болести. В плода се съдържат витамините В, PP, C, бета каротен и минералите натрий, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор.

По наличие на калий - минералът, който контролира кръвното налягане и други значими функционалности в организма, смокините отстъпват единствено на ядките. По отношение наличието на желязо смокинята конкурира даже ябълката. От две огромни смокини може да си набавите калция от половин чаша мляко.

Смокинята е богата на витамин А, органични киселини и ензим, който се назовава протеаза, който улеснява храносмилането на месо. 100 г пресни смокини съдържат 25 калории, а 100 г сухи смокини съдържат 100 калории. Смокините имат слабителна функционалност и работят освежаващо.

Можете да вземете шест измити смокини и да ги поставите в топла вода, само че не гореща, за 8-12 часа, до момента в който се разнежен. На сутринта ги изяжте на празен корем. Болните от анемия е хубаво да употребяват смокини, както и хора със заболяване на черния дроб и далака.

 Смокини

Децата е хубаво да пият сок или да употребяват смокините нарязани на дребни късчета, предлагат се и за бременни дами. Ако сте преуморени или изнервени от физически труд, също е хубаво да се употребяват. Смокинята оказва помощ и при инфектиране на пикочните пътища.

Този плод може да се употребява и външно при положение на ангина и възпаления на устната празнина (гингивит, стоматит, цирей, язви).

Отвара от 40-120 г смокини, накиснати в един литър вода, е доста потребна при продължителен бронхит и ларингит.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР