Toyota постигна още един важен етап в напредъка си към

...
Toyota постигна още един важен етап в напредъка си към
Коментари Харесай

Toyota представи водороден прототип на електрическия си пикап Hilux

Toyota реализира още един значим стадий в напредъка си към бъдеще с нулеви въглеродни излъчвания с представянето на първообраз на електрическия си пикап Hilux с атомна горивна клетка.

Неговият дебют, написа профилираното издание Hydrogen Central, е още една проява на необятния обсег на многопосочната тактика на авто производител №1 за реализиране на безвъглеродна подвижност, прилагаща разнообразни решения за задвижване - хибридно електрическо, плъгин хибридно, електрически акумулатори и електрическо с горивни кафези, с цел да отговори на другите потребности на потребителите и експлоатационните среди по света.

Революционният пикап е показан в завода за коли на Toyota Manufacturing UK (TMUK) в Дерби, Англия, където е създаден в границите на взаимен план с сътрудници от консорциум, подсилен с финансиране от държавното управление на Обединеното кралство.

Hilux е световна икона на марката Toyota и синоним на изключителна надеждност и устойчивост. Проектът изследва по какъв начин тези качества могат да бъдат непокътнати при внедряването на нов електрически задвижващ елемент с горивни кафези с нулеви излъчвания.

Профил на автомобила

Новият задвижващ елемент употребява съществени детайли от електрическия седан с водородни горивни кафези Toyota Mirai - технология, която е потвърдила своите качества в съвсем 10-годишното си комерсиално произвеждане. При задвижване горивната клетка не отделя никакви други излъчвания от ауспуха с изключение на чиста вода.

Водородът се съхранява в три резервоара за гориво под високо налягане, което обезпечава на прототипа Hilux предстоящ пробег от над 600 км - доста по-голям от този, който може да се реализира с електрическа система с акумулатори. Хибридната батерия, която съхранява електрическата енергия, създавана от горивната клетка, е ситуирана в задната част на багажника, като по този метод се заобикаля загубата на пространство в кабината.

История на плана

Проектът стартира при започване на 2022 година с предпроектно изследване, дело на TMUK и Toyota Motor Europe. Впоследствие е получено финансиране от държавното управление на Обединеното кралство посредством Центъра за усъвършенствани мотори - организация с нестопанска цел, подкрепяща създаването на по-чисти технологии и нови концепции за подвижност.

Това дава опция за пускане на интензивна стратегия за планиране и създаване от 1 юли 2022 година, с сътрудници в консорциума Ricardo, ETL, D2H Advanced Technologies, Thatcham Research и спомагателна поддръжка от Toyota Motor Corporation (TMC).

Конструирането на прототипа стартира на 5 юни тази година, като се работи по правилата на индустриалната система на Toyota в специфична зона в границите на оборудването на TMUK. Първият автомобил е приключен единствено три седмици по-късно, като до края на годината би трябвало да бъдат създадени общо 10 автомобила. Те ще бъдат подложени на строги проби, с цел да се подсигурява, че сигурността, динамичните характерности, функционалността и издръжливостта дават отговор на високите стандарти, изисквани от серийния модел.

Проектът дава опция на членовете на TMUK да развият и приложат нови умения, свързани с електрифицираните транспортни средства с горивни кафези и съставените елементи на водородните системи, като всички членове на консорциума играят основна роля и в началната фаза на програмата.

Ricardo подкрепя подготовката за построяването на прототипа, като извършва задания по планиране и създаване и удостоверява цялостния индустриален развой редом с екипите в TMUK. През идващите месеци Ricardo се чака да извърши цялостна оценка на транспортното средство, преди да вземе решение за евентуален индустриален модел, който да бъде въведен през втората половина на това десетилетие.

Членове на консорциума

Toyota Motor Manufacturing UK (TMUK) създава моделите Corolla Hatchback, Touring Sports и Commercial в индустриалния си център в Бърнастън, Дербишир, а хибридните мотори - в завода си в Дисайд, Северен Уелс. TMUK стартира произвеждане през 1992 година като първото напълно притежавано от Toyota индустриално дружество в Европа и се трансформира в първата локация на компанията за произвеждане на хибридни електрически коли отвън Япония.

До момента Toyota е вложила повече от 2,75 милиарда паунда в индустриалните си действия в Обединеното кралство, а сега в TMUK работят повече от 3000 души и се поддържат доста други работни места в необятната мрежа от снабдители в Обединеното кралство.

Ricardo е световна стратегическа инженерна и екологична консултантска компания, профилирана в секторите на превоза, енергетиката и лимитираните запаси. Ricardo подкрепя техническото консолидиране на съставените елементи на горивните кафези в шасито на Hilux.

ETL (European Thermodynamics) се ангажира с даването на високоинтегрални топлинни решения с помощта на достиженията си в региона на дизайна и нововъведенията. ETL изследва реверсивни и мултивентилаторни схеми.

D2H Advanced Technologies на собствен ред дава високотехнологични инженерни услуги в региона на симулацията, моделирането, аеродинамиката, термодинамиката и проектирането за автомобилния спорт и други високопроизводителни промишлености. D2H прави CFD разбор, с цел да покаже къде могат да бъдат направени усъвършенствания.

Thatcham Research, компания за изследване на автомобилните опасности, отдадена на разбирането на опциите и рисковете на новите автомобилни технологии, поддържа плана посредством даване на съвещания за устойчиви поправки и подготовка на образования за спецификите, които изискват ремонтните действия на колите с новаторско задвижване.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР