Той се подготвя за този момент през цялата си кариера.

...
Той се подготвя за този момент през цялата си кариера.
Коментари Харесай

От нас зависи да изградим основата. Александър Велинов - първият български пилот на F-16

Той се приготвя за този миг през цялата си кариера. Александър Велинов е първият квалифициран български водач на изтребител F-16.

Откакто прекрачва прага на военния университет, той се приготвя за този миг. Сега капитан Александър Велинов реализира фантазията си – той е първият квалифициран български водач на изтребител F-16 .

Велинов беше един от четиримата български водачи, които през 2020 година отпътуваха за образованието в Съединени американски щати. На 6 април той приключи първичния курс за F-16 на Военновъздушните сили на Съединени американски щати в Тусон, Аризона, 162-ро въздушно крило от базата на Националната армия. Сега следва той да продължи образованието си, с цел да стане началник на полети и един от водачите на бъдещата българска ескадрила, уточни посолството на Съединени американски щати в София.

От началото на образованието си за водач в Националния боен университет „ Васил Левски “ Александър Велинов чака момента, в който ще получи опция да пилотира F-16.

„ Тогава моят курс беше относително огромен и ни споделиха, че по-голямата численост е, тъй като ние ще сме хората, които ще бъдат обучавани за новия изтребител “, споделя той в изявление за през 2020 година, малко преди да замине за образованието в Съединени американски щати.
Това е доста добър късмет, който сътрудниците ми, тези, които са малко по-възрастни, може би няма да имат.Александър Велинов
„ Това е доста добър късмет, който сътрудниците ми, тези, които са малко по-възрастни, може би няма да имат - опция да летят на чисто нов изтребител за разлика от настоящия, който към този момент е на 30 години “, прибавя той в същото изявление. „ Радвам се, че новата техника идва в този миг, в който аз ще имам опция да хвърча на новите самолети за по-дълго време. “

Преди да замине за Съединени американски щати капитан Велинов пилотира изтребител МиГ-29 . Казва, че сред старите руски и американските изтребители има „ огромна разлика “ поради доста по-новата инсталация на F-16. Въпреки това още тогава е сигурен, че той и другите български водачи - старши-лейтенант Симеон Георгиев , капитан Тодор Тодоров и майор Стоян Петков - ще се оправят.

„ Сигурен съм, че ще има провокации, само че мисля, че, имайки поради и сегашната ми подготовка, и трудът, който сигурно ще поставим, мисля, че всички ще съумеят да завършат сполучливо курса “, споделя Велинов през 2020 година

Сега капитан Велинов извърши задачата си. Когато образованието му приключи, той ще може да дава бойни наряди и да пази българското въздушно пространство.
От първите водачи и хората по поддръжката, които прекосяваме образование в Съединени американски щати, зависи да изградим основата и да сложим висок стандарт.Александър Велинов
„ Когато се върна в България, F-16 ще бъде чисто нов аероплан за страната, тъй че от първите водачи и хората по поддръжката, които прекосяваме образование в Съединени американски щати, зависи да изградим основата и да сложим висок стандарт на работа. Тъй като България възнамерява да премине към F-16 допустимо най-бързо, образованието ми в Тусон е жизненоважно “, споделя капитан Велинов.

„ Гордеем се с кап. Велинов и с цялата българска авиация. Тяхното образование тук в Аризона укрепва както Европейския съюз, по този начин и НАТО “, е представен да споделя бригаден военачалник Джефри Бътлър.

Александър Велинов е роден през 1989 година в Пловдив. Завършва езикова гимназия в родния си град през 2009 година През 2014 година се дипломира от Националния боен университет „ Васил Левски “ със компетентност „ Организация и ръководство на тактическите подразделения от Военновъздушни сили - летец-пилот “. През 2017 година приключва образование по програмата на Съединени американски щати за подготовка на управителни фрагменти за авиацията във Военновъздушна база „ Кълъмбъс “, Мисисипи.

На военна работа е от 2014 година в Трета авиационна база „ Граф Игнатиево “. Притежава класна компетентност „ боен водач “ - 3 клас.

България поръча осем изтребителя F-16 Block 70 през 2019 година Очакваше се първите самолети да бъдат доставени през 2023 година, само че през февруари тази година стана ясно, че ще има закъснение. Според посолството на Съединени американски щати изтребителите ще бъдат доставени през 2025 година, а забавянето е поради пандемията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР