Той се основава на 20 ключови принципа в три категории:

...
Той се основава на 20 ключови принципа в три категории:
Коментари Харесай

Какво представлява Европейският стълб на социалните права

Той се основава на 20 основни правилото в три категории:

I. Равни благоприятни условия и достъп до пазара на труда

II. Справедливи условия на труд

III. Социална протекция и приобщаване

Глава I: Равни благоприятни условия и достъп до пазара на труда

1. Образование, образование и учене през целия живот Всеки има право на достъп до качествено и приобщаващо обучение, образование и учене през целия живот, за да поддържа и придобива умения, които му дават опция да взе участие пълноценно в обществото и сполучливо да реализира преходи на пазара на труда.

2. Равенство сред половете
Равното отнасяне и равните благоприятни условия на мъжете и дамите би трябвало да бъдат обезпечени и насърчавани във всички области, в това число във връзка с присъединяване в пазара на труда, реда и изискванията за наемане на работа и напредъка в кариерата.

Жените и мъжете имат право на равно възнаграждение за равносилен труд.

3. Равни благоприятни условия
Независимо от пол, породист или етнически генезис, вяра или убеждения, увреждане, възраст или полова ориентировка, всеки има право на равно отнасяне и равни благоприятни условия в региона на заетостта, обществената протекция, образованието, както и достъпа до артикули и услуги, които са разполагаем на обществеността. Следва да се предизвиква даването на равни благоприятни условия на по-слабо показаните групи.

4. Активна поддръжка за заетостта
Всеки има право на навременна и съобразена с потребностите помощ за възстановяване на вероятностите за претовареност или независима претовареност. Това включва правото да се получи поддръжка за търсене на работа, образование и преквалификация. Всеки има право да трансферира права на обществена протекция и образование по време на преходите в професионалния си живот.

Младите хора имат право на продължаващо обучение, чиракуване, стаж или положително предложение за работа в границите на 4 месеца, откакто останат без работа или изоставен просветителната система.

Безработните лица имат право на персонализирана, непрекъсната и поредна поддръжка. Трайно безработните лица имат право на задълбочена самостоятелна оценка най-късно през 18-ия месец от интервала на безработица.

Глава II: Справедливи условия на труд

5. Сигурна и гъвкава претовареност
Независимо от типа и продължителността на трудовото правно отношение, служащите имат право на заслужено и равно отнасяне във връзка с изискванията на труд и достъпа до обществена протекция и образование. Преходът към безсрочни форми на претовареност следва да бъде насърчаван.

В сходство със законовите разпореждания и груповите трудови контракти би трябвало да бъде обезпечена нужната еластичност за работодателите, с цел да могат бързо да се приспособяват към измененията в икономическите условия.

Новаторските форми на труд, които обезпечават качествени условия на работа, следва да бъдат насърчавани. Предприемачеството и независимата претовареност следва да бъдат подтиквани. Професионалната подвижност следва да се улеснява.

Трудовите правни отношения, които водят до несигурни условия на труд, следва да се предотвратяват, в това число посредством възбрана на злоупотребата с нетипични контракти. Изпитателният период следва да бъде с рационална дълготрайност.

6. Работни заплати
Работниците имат право на заслужено заплащане, което обезпечава заслужен стандарт на живот.

Следва да се обезпечават съответни минимални работни заплати по подобен метод, че да се удовлетворяват потребностите на служащия и неговото семейство в подтекста на националните стопански и обществени условия, като в същото време се резервира достъпът до претовареност и тласъците за търсене на работа. Следва да се предотвратява бедността измежду работещите.

Всички работни заплати следва да се дефинират по транспарантен и предвидим метод в сходство с националните практики и като се зачита автономността на обществените сътрудници.

7. Информация за изискванията на работа и отбрана при положение на уволняване Работниците имат право да бъдат осведомени документално при наемането на работа за своите права и отговорности, произлизащи от трудовите правни отношения, в това число за изпитателния период.

Преди уволняване служащите имат право да бъдат осведомени за аргументите и да получат предупреждение в рационален период. Те имат право на достъп до дейно и независимо разрешаване на разногласия и, при положение на безпричинно уволняване Ч право на правна отбрана, в това число уместно обезщетение.

8. Социален разговор и присъединяване на служащите
Следва да се организират съвещания със обществените сътрудници по отношение на създаването и осъществяването на политиките в региона на стопанската система и заетостта и обществените политики в сходство с националните практики. Те следва да бъдат насърчавани да договарят и подписват групови трудови контракти в области от голяма важност за тях, при съблюдаване на тяхната самостоятелност и право на групови дейности. Когато е оправдано, подписаните сред обществените сътрудници съглашения следва да бъдат прилагани на нивото на Съюза и неговите страни членки.

Работниците или техните представители имат право да бъдат осведомени и навреме да се желае тяхното мнение по въпроси от голяма важност за тях, изключително по отношение на прехвърлянето, преструктурирането и сливането на предприятия и групови уволнения.

Следва да се предизвиква поддръжката за увеличение на потенциала на обществените сътрудници за да се подтиква общественият разговор.

9. Баланс сред работа и персонален живот
Родителите и лицата с отговорности за полагане на грижи имат право на подобаващ отпуск, гъвкаво работно време и достъп до услуги за полагане на грижи. Жените и мъжете следва да имат равнопоставен достъп до специфични отпуски, с цел да извършват своите отговорности за полагане на грижи, и следва да бъдат насърчавани да ги употребяват по уравновесен метод.

10. Здравословна, безвредна и добре приспособена работна среда и отбрана на персоналните данни

Работниците имат право на високо равнище на отбрана на здравето и сигурността на работното място.

Работниците имат право на работна среда, приспособена към техните професионални потребности, която им дава опция да удължат присъединяване си на пазара на труда. Работниците имат право на отбрана на персоналните си данни в подтекста на заетостта.

Глава III: Социална протекция и приобщаване

11. Грижи и поддръжка за децата
Децата имат право на налично ранно обучение и грижи с положително качество.

Децата имат право на протекция от беднотия. Децата от фамилии в неравностойно състояние имат право на специфични ограничения за поощряване на равните благоприятни условия.

12. Социална протекция
Независимо от типа и продължителността на своето трудово правно отношение, служащите и, при съпоставими условия, независимо заетите лица, имат право на подобаваща обществена протекция.

13. Обезщетения за безработица
Безработните лица имат право на подобаваща поддръжка за активизиране от обществените служби по заетостта, с цел да се интегрират (повторно) на пазара на труда, както и на съответни компенсации за безработица с рационална дълготрайност, в сходство със своите вноски и с националните правила за допустимост. Тези компенсации не би трябвало да бъдат демотивиращ фактор за бързото завръщане към претовареност.

14. Минимален приход
Всеки човек, който не разполага с задоволително средства, има право на подобаващи компенсации за най-малък приход, гарантиращи заслужен живот на всички стадии от живота, както и ефикасен достъп до артикули и услуги за поддръжка. За лицата, които могат да поставят труд, компенсациите за най-малък приход следва да бъдат съчетани със тласъци за (повторно) консолидиране на пазара на труда.

15. Доходи и пенсии за напреднала възраст
Работниците и независимо заетите лица при пенсиониране имат право на пенсия, съответстваща на техните вноски и гарантираща съответни приходи. Жените и мъжете следва да имат равни благоприятни условия за придобиване на пенсионни права.

Всички хора в преклонна възраст имат право на средства, които да подсигуряват заслужен живот.

16. Здравеопазване
Всеки има право на навременен достъп до финансово налични профилактични и лечебни медицински грижи с положително качество.

17. Интеграция на хората с увреждания
Хората с увреждания имат право на подкрепяне на приходите, което обезпечава заслужен живот, услуги, които им дават опция да вземат участие на пазара на труда и в обществото, и работна среда, приспособена към техните потребности.

18. Дългосрочни грижи
Всеки има право на достъп до финансово налични дълготрайни грижи с положително качество, по-специално домашни грижи и публични услуги по места.

19. Жилищно настаняване и помощ за бездомните хора
а. На нуждаещите се следва да се дава достъп до обществено жилищно настаняване или жилищно подкрепяне с положително качество.

б. Уязвимите хора имат право да получават подобаваща помощ и протекция против наложително изселване.

в. На бездомните хора следва да се дават подобаващ заслон и услуги за да се насърчи тяхното обществено приобщаване.

20. Достъп до съществени услуги
Всеки има право на достъп до съществени услуги с положително качество, в това число водоснабдяване, канализация, сила, превоз, финансови услуги и цифрови връзки. Следва да се обезпечи поддръжка за достъпа до такива услуги на нуждаещите се.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР