Той със сигурност е най-успешният и единствен английски играч, спечелил

...
Той със сигурност е най-успешният и единствен английски играч, спечелил
Коментари Харесай

Сър Боби Чарлтън - джентълменът на английския футбол

Той сигурно е най-успешният и единствен британски състезател, спечелил всички огромни оценки във футбола – ФА Къп, Футболната лига, Купата на европейските първенци с Манчестър Юнайтед и Световното състезание с Англия, натрупвайки рекорден брой интернационалните мачове и голове.


Сър Боби Чарлтън, който умря на 86 години, е един от най-великите футболисти, които Англия в миналото е създавала, написа " Гардиън ".

Като капитан на Юнайтед през 1968 година, когато те са първият британски тим, спечелил европейската купа, и основен състезател в тима, спечелил Световната купа през 1966 година, Боби Чарлтън е олицетворение на златната епоха на британския футбол. Но той също е забъркан в един от най-мрачните моменти в играта, авиокатастрофата в Мюнхен през 1958 година, при която бяха убити осем негови съотборници, трима чиновници на Юнайтед и още 12 пасажери.

Чарлтън беше прочут със своите мощни пасове и избухливи удари от далечно разстояние, с двата крайници, и беше блажен със скорост, атлетизъм и съвършен баланс.

Някои коментатори споделят, че той е бил занаятчия на страхотните голове, а не страховит голмайстор, само че статистиката отхвърля това изказване. За Англия той вкарва 49 в 106 изяви и е най-хубавият голмайстор на Юнайтед за всички времена с 249 попадения в 758 мача до 2017 година, когато върхът му беше усъвършенстван от Уейн Рууни.

Но неговата невзискателност и джентълменско държание, както и изключителните му качества, му печелят удивление надалеч оттатък Манчестър и Англия. На върха на славата си в средата до края на 60-те години, когато Лондон и контракултурата са в разгара си, един от най-известните англичани в света е състезателен воин. По целия свят първите или единствените две думи на британски, които доста хора могат да произнесат са „ Боби " и " Чарлтън “.

Той е роден в миньорското село Ашингтън в Нортъмбърланд, вторият от четиримата сина на Робърт Чарлтън, миньор, и брачната половинка му Елизабет, известна като Сиси, която произлиза от известното футболно семейство Милбърн. Четирима от братята й са професионални футболисти, а братовчед й е централният нападател на Нюкасъл Юнайтед и Англия Джаки Милбърн. По-големият брат на Боби, Джак, също става футболист и, макар че не е толкоз талантлив като по-малкия си брат, се радва на забележителна кариера като централен халф за Лийдс Юнайтед, а по-късно и като сполучлив управител. Джак и Боби са съотборници в състава на Англия през 1966 година

Повечето момчета от Ашингтън стават миньори, откакто приключват учебно заведение (както Джак прави за малко, преди да се причисли към Лийдс), само че от ранна възраст е явно, че Боби ще стане футболист. За него е било немислимо да учи в локалната гимназия, защото там се играело ръгби. Въпреки това, той бил подобен вундеркинд, че шефът му - с насърчението на Сиси - уредил място в друго близко учебно заведение, гимназията в Бедлингтън, където се играе футбол.

През последната си година в учебно заведение той играе четири пъти за британските възпитаници, като отбелязва пет гола, и скоро футболни скаути от цяла Англия чукат на вратата на фамилията. Получава оферти от общо 18 клуба, само че е удивен от основния скаут на Манчестър Юнайтед Джо Армстронг и през 1953 година подписва с тях.

С изключение на късия му престой в Престън Норт Енд и по-късно в Уотърфорд, Ирландия, това е единственият му клуб и въодушевяващ избор. Юнайтед освен е клуб във напредък, само че и вдъхновяващият му управител Мат Бъзби е подготвен да даде път на младостта, като събира един прибързано надарен млад тим, който играе с обсег и гений, завладявайки въображението на нацията и спечелвайки прозвището " Бебетата на Бъзби ". През 1955-56 година те побеждават всички и печелят Първа дивизия (еквивалент на днешната Висша лига), а през идващия сезон резервират купата, в която Чарлтън вкарва два пъти при дебюта си против Чарлтън Атлетик на 6 октомври 1956 година

Като първенци Юнайтед вземат участие в шампионата на Купата на европейските първенци, първият британски тим, който прави това, и доближава до полуфиналите през 1957 година Година по-късно побеждават " Цървена звезда " на четвъртфиналите, като Чарлтън, към този момент одобрен отличник, вкарва три гола в двата мача. По време на полета от Белград на идващия ден самолетът на тима стопира за зареждане с гориво в Мюнхен. В мразовитите условия самолетът се разрушава и избухва в пламъци, до момента в който се пробва да излети от заснежената писта.

Чарлтън е изхвърлен на близо 40 метра от самолета, към момента пристегнат в седалката си, и се разминава с горящите остатъци. Той се разсънва минути по-късно, като получава единствено потрес и леки порезни рани. По-късно той разказва спасението си като знамение, само че то ще го преследва до края на живота му. Скръбта от това, че е станал очевидец на гибелта на приятелите си, оставя своя отпечатък и трансформира така и така срамежливия млад мъж в още по-затворен човек. Мнозина от околните му, в това число Бъзби и брат му Джак, споделят, че след Мюнхен Боби се е трансформирал вечно. " Той в никакъв случай не преодоля Мюнхен ", споделя Бъзби. " Чувстваше се виновен. Това бяха неговите деца, които починаха в оня ден. "

Характерно за Джак е, че е по-краен. В автобиографията си от 1996 година той написа: " От този ден нататък видях огромна смяна в нашето дете. Той спря да се усмихва - линия, която продължава и до през днешния ден ". Книгата повдига капака на обтегнатите връзки на братята - те съвсем не си приказват в продължение на доста години, частично заради охлаждането на връзките сред Норма (по татко Бол), брачната половинка на Боби, за която той се дами през 1961 година, и по-широкото му семейство, по-специално Сиси, която той не посещава през последните четири години от живота ѝ. За благополучие Боби и Джак се сдобряват преди гибелта на последния през 2020 година

Въпреки всички триумфи и почитания, които ще дойдат по пътя на Чарлтън, той постоянно носи леко чувство за потиснатост. Той обаче не е затворен на футболното игрище, където излъчва свободата, желанието и властното наличие, присъщи за великите спортисти.

Само 23 дни след случая " Мюнхен ", Чарлтън още веднъж играе за Юнайтед и през остатъка от този травматичен сезон, както и през идващото десетилетие, той е главният камък, върху който Манчестър Юнайтед е възобновен. Показвайки незабравим дух, Юнайтед стигна до финала за Купата на Англия в границите на три месеца след злополуката, с освежен тим от млади играчи, нови попълнения и четирима играчи, които оцеляват след злополуката. Зад тях има вълна от публично състрадание, само че те губят финалния мач с 2-0 от Болтън Уондърърс.

На 19 април, малко преди финала за Купата, Чарлтън дебютира за Англия, отбелязвайки при успеха с 4-0 против Шотландия на Хемпдън Парк. Той вкара още два пъти във втория си мач, против Португалия на Уембли, и това му завоюва място в тима за Световното състезание в Швеция това лято. Това е първият от четирите състава на Световно състезание, в който той взе участие (още един връх за англичанин), макар че остава на пейката от самото начало в Швеция. До Световното състезание през 1962 година в Чили Чарлтън е първи избор и отбелязва гол против Аржентина, когато Англия стига до четвъртфиналите, преди да загуби от бъдещия първенец Бразилия.

Като хазаин на Световното състезание през 1966 година Англия прави разочароващо начало с тъждество 0-0 против Уругвай. Във втория мач, против Мексико, Чарлтън възпламенява очакванията на Англия с превъзходен гол, пробягвайки от личната си половина с топката, преди да насочи удар, сходен на мълния. На полуфинала против Португалия той прави интернационалния мач на живота си, отбелязвайки и двата гола при успеха с 2-1, която извежда Англия на финала.

Той изиграва относително спокоен мач при успеха с 4:2 на финала против Западна Германия, като британският управител Алф Рамзи му разпорежда задачата да маркира блестящия млад Франц Бекенбауер, на който е казано да маркира Чарлтън, тъй че двамата значително се обезвреждат един-друг. Но борбата сред двамата най-хубави играчи на терена е била решаваща за изхода на мача, както признава Бекенбауер години по-късно: " Англия ни победи през 1966 година, тъй като Боби Чарлтън беше просто малко по-добър от мен. " Рамзи споделя, че Чарлтън е бил " значително опората на тима от 1966 година " и той е определен за състезател на шампионата. Чарлтън приключва сезона освен като международен първенец, само че и като Футболист на годината и Европейски футболист на годината.

Предстои му още едно международно състезание - в Мексико през 1970 година Тогава той е на 32 години и макар че към момента е може би най-хубавият състезател на Англия, на четвъртфинала, още веднъж против Западна Германия, при резултат 2:1 в интерес на Англия, Рамзи противоречиво заменя Чарлтън, с цел да запази силите му за полуфинала, който наподобява сигурен. Германците обаче се връщат в мача и печелят с 3:2, а Англия отпадна. Това е рекордната 106-а капитанска лента на Чарлтън - в мач, в който той задминава Били Райт. Рекордът е усъвършенстван едвам през 2015 година от Уейн Руни. Мачът против Западна Германия е последнят за Боби Чарлтън - неудовлетворителен завършек на блестящата му история в интернационалните мачове.

Дните на разцвета му в Англия съответстват с ренесанса на Манчестър Юнайтед след мюнхенската покруса. В средата на 60-те години Бъзби построява втория си популярен тим, в чието сърце Чарлтън към този момент играе като атакуващ полузащитник. В състава влизат северноирландецът Джордж Бест и шотландецът Денис Лоу, които дружно с Чарлтън образуват ослепителна нападателна линия, възродила легендата за " Бебетата на Бъзби ". Те са блестящи характерности (в рамките на пет години и тримата са оповестени за европейски състезател на годината) и дружно оказват помощ на Юнайтед да завоюва Купата на Англия през 1963 година и купата в лигата през 1964-65 и 1966-67 година

Десет години след злополуката в Мюнхен, " Юнайтед " най-сетне сбъдва фантазията на Бъзби да играе на край за Купата на европейските първенци против португалския клуб " Бенфика ". Юнайтед печели с 4:1 на " Уембли ", а Чарлтън вкарва два пъти и подвига купата като капитан. За него и Бил Фоулкс, единствените двама оживели от злополуката в сегашния състав, както и за Бъзби, това е една невероятна вечер. След мача, до момента в който останалите от тима честват, Чарлтън е толкоз отпаднал, че не може да стане от леглото си в хотела, с цел да слезе долу и да се причисли към празненството. Година по-късно Бъзби се отдръпва като управител, а Юнайтед стартира постепенно да запада, макар че Чарлтън играе до 1973 година

След края на кариерата си той е нерешителен какво да прави по-нататък и просто чака телефонът му да звънне. Минават три седмици и Чарлтън приема първото получено предложение - да управлява втородивизионния Престън Норт Енд. През първия му сезон клубът изпада и той подава оставка през идващия. След толкоз години на популярност като състезател това е доста тежко тестване и Боби Чарлтън.

По-голям триумф реализира в медиите, където работи като футболен коментатор за Би Би Си, а през 1978 година основава и новаторските футболни учебни заведения на Боби Чарлтън, в които млади играчи се образоват на най-високо равнище. През 1984 година се завръща в Манчестър Юнайтед като шеф. Установява близки връзки с мениджъра на Юнайтед Алекс Фъргюсън, а неговата дипломатичност и несравним престиж в играта го трансформират в идеалния дипломат на клуба, който през 90-те години се трансформира в световна спортна марка. Тези качества не бяха пропуснати и от други спортни организации и Чарлтън, който беше отдаден в рицарство през 1994 година, бе натурален фаворит за тимовете, които се кандидатираха за спечелването на Олимпийските игри през 1996 и 2000 година и Игрите на Британската общественост през 2002 година за Манчестър, Световните шампионати през 2006 и 2018 година за Англия и сполучливото показване на Лондон за Олимпийските игри през 2012 година

Легендата на Манчестър Юнайтед Робърт Чарлтън, роден на 11 октомври 1937 година, умря на 21 октомври 2023 година /БГНЕС

------------------------------------------------------------

Гейвин МакОуан за " Гардиън "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР