Той потвърди, че акумулираната инфлация у нас за последните 3

...
Той потвърди, че акумулираната инфлация у нас за последните 3
Коментари Харесай

Акумулираната инфлация за последните 3 години у нас е 30%: Шефът на НСИ

Той удостовери, че акумулираната инфлация у нас за последните 3 години е към 30%, сподели в изявление за БНР ръководителят на националния статистически институт Атанас Атанасов.

" Няма подозрение за инфлацията, че тя е такава каквато е, в случай че някой се съмнява, това се поражда от непознаване на материята – по какъв начин се мери. Ние прилагаме интернационалните методологии избрани от Евростат. Ние имаме доказателства, по какъв начин работим и за какво се получават такива цифри.

Каква е акумулираната инфлация за последните 3 години не съм е проверявал, само че мисля, че е малко над 30%. Най-малкото през 2023 година на годишната беше близо 17%, за тези 3 години може би се е натрупало към 30% ", изясни доцент Атанасов. И добави, че инфлация не значи обедняване, " резервира се наклонността за повече пътувания на хората у нас и в чужбина ", което не означавало обедняване.

Високата инфлация в България той изясни с неналичието на мощни антиинфлационни ограничения:

" Не е загадка, че се сетихме за инфлацията когато тръгнахме да се причисляваме към еврозоната. За нея би трябвало да се мисли непрекъснатото. Миналата и по предходната година имаше много висока инфлация и това в този момент ни играе много неприятна в този момент. Ако тогава беше овладяна, в този момент нещата щяха да наподобяват малко по-добре. "

За момента от техническите индикатори за влизане в еврозоната единственият, по който не отговаряме, е инфлацията. Ако продължи да спада в бъдеще, ще покрием евентуално и този аршин за присъединение, сподели още Атанасов.

Той е безапелационен, че няма по какъв начин да се манипулират данни, както се твърдеше, че преди 15 години е направила Гърция, с цел да се причисли към еврозоната.

" През последните години Евростат построи контролни механизми, в това число посредством посещаване на място в страните. Тази есен ще имаме задача от Евростат за инспекция на инфлацията и по какъв начин я изчисляваме ", опроверга опасенията доцент Атанасов.

Той заяви, че през миналата седмица е имало задача от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) в Национален статистически институт. 3 дни са правени инспекции на място в родната статистика.

Национален статистически институт е подготвена за присъединението към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, получихме извънредно висока оценка. Сега до края на април ще се изготви отчет и юни се чака да бъдем изслушани в Париж за готовността за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Ще се задават въпроси и ще се ревизират всички страни на статистиката. И оценката, която получим, ще бъде гаранция, че прецизно изпълняваме освен европейски, само че и интернационалните стандарти. Очаквам Национален статистически институт да бъде първата част от пълноправното участие от присъединението на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, разяснява ръководителят на Национален статистически институт в предаването " Неделя 150 ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР